Zuckerberg je predstavio Facebook dislike gumb, a zapravo se radi o emotikonima

Zuckerberg je predstavio Facebook dislike gumb, a zapravo se radi o emotikonima

Piše: -
Facebook dislike gumb

Zadnjih par tjedana internet bruji o Facebookovoj odluci da na društvenu mrežu uvrsti opciju dislajkanja u određenom obliku. Onima koji Facebook prate duže ili se njime profesionalno bave bilo je odmah jasno da Facebook dislike gumb nećemo vidjeti u obliku u kojem ga dio korisnika želi – kao palac prema dolje koji bi se nalazio odmah do svima poznatog lajka.

Nagađalo se da Facebook dislike gumb zapravo neće izravno omogućavati opciju dislajkanja, a to je jučer potvrdio i sam Zuckerberg predstavivši Facebook Reactions – testnu verziju od sedam emotikona koji proširuju funkcionalnost Facebook lajk gumba.

Osim emotikona za lajk imamo i one za ljubav, smijeh, zadovoljstvo, iznenađenost, tugu i ljutnju, a upravo su zadnja dva emotikona najbliže što ćemo od Facebooka dobiti kada se govori o dislajkanju objavljenog sadržaja.

Facebook Reactions emotikoni pojavit će vam se pritiskom na like gumb ili nakon što na njega postavite kursor miša (ovisno o tome koristite li Facebook aplikaciju ili ste na računalu).

Iako će mnogi korisnici Facebooka dislajkati predstavljanje emotikona i te će i dalje tražiti ‘pravu stvar’, ona se jednostavno neće dogoditi jer Zuckerberg ne želi Facebook pretvoriti u društvenu mrežu za hejtanje, a jedan od glavnih razloga za to je zasigurno i novac.

“Nedavno sam s dijelom naše zajednice podijelio informaciju o tome da smo potrošili puno vremena smišljajući najbolji način pomoću kojeg bismo vam pružili bolje opcije za vlastito izražavanje imajući na umu jednostavnost i poštovanje”, napisao je Zuckerberg.

Također je izjavio da su Facebook Reactions emotikoni trenutno dostupni samo korisnicima u Irskoj i Španjolskoj.

Kako će Facebook Reactions emotikoni utjecati na fan stranice?

Iz Facebooka su još uvijek poprilično škrti s informacijama o mogućem utjecaju Facebook Reactions emotikona na fan stranice pa za sada jedino znamo da će vlasnici fan stranica iz Irske i Španjolske osim standardnih lajkova moći vidjeti i broj emotikona na objave što bi im moglo pomoći da bolje shvate kakve su reakcije na sadržaj koji objavljuju. U ovom trenutku ne bi trebalo biti nikakve razlike između Facebook lajkova i emotikona po pitanju reacha i oglašavanja.

Sve u svemu, biti će zanimljivo vidjeti hoće li se Facebook Reactions emotikoni u istom obliku pojaviti i u ostatku svijeta. Ono što znamo je da Facebook dislike gumb nećemo vidjeti vrlo vjerojatno nikada.

Fotografija: Facebook