Zuckerberg je predstavio Facebook dislike gumb, a zapravo se radi o emotikonima

Zuckerberg je predstavio Facebook dislike gumb, a zapravo se radi o emotikonima

Piše: -
Facebook dislike gumb

Zadnjih par tjedana internet bruji o Facebookovoj odluci da na društvenu mrežu uvrsti opciju dislajkanja u određenom obliku. Onima koji Facebook prate duže ili se njime profesionalno bave bilo je odmah jasno da Facebook dislike gumb nećemo vidjeti u obliku u kojem ga dio korisnika želi – kao palac prema dolje koji bi se nalazio odmah do svima poznatog lajka.

Nagađalo se da Facebook dislike gumb zapravo neće izravno omogućavati opciju dislajkanja, a to je jučer potvrdio i sam Zuckerberg predstavivši Facebook Reactions – testnu verziju od sedam emotikona koji proširuju funkcionalnost Facebook lajk gumba.

Meet the new Reactions.

Objavljuje Mark Zuckerberg u 8. listopada 2015

Osim emotikona za lajk imamo i one za ljubav, smijeh, zadovoljstvo, iznenađenost, tugu i ljutnju, a upravo su zadnja dva emotikona najbliže što ćemo od Facebooka dobiti kada se govori o dislajkanju objavljenog sadržaja.

Facebook Reactions emotikoni pojavit će vam se pritiskom na like gumb ili nakon što na njega postavite kursor miša (ovisno o tome koristite li Facebook aplikaciju ili ste na računalu).

Today we're launching a test of Reactions — a more expressive Like button. The Like button has been a part of Facebook for a long time. Billions of Likes are made every day, and Liking things is a simple way to express yourself.For many years though, people have asked us to add a "dislike" button. Not every moment is a good moment, and sometimes you just want a way to express empathy. These are important moments where you need the power to share more than ever, and a Like might not be the best way to express yourself.At a recent Townhall Q&A, I shared with our community that we've spent a lot of time thinking about the best way to give you better options for expressing yourself, while keeping the experience simple and respectful. Today we're starting to test this.Reactions gives you new ways to express love, awe, humor and sadness. It's not a dislike button, but it does give you the power to easily express sorrow and empathy — in addition to delight and warmth. You’ll be able to express these reactions by long pressing or hovering over the Like button. We’re starting to test Reactions in Ireland and Spain and will learn from this before we bring the experience to everyone. We hope you like this – or can better express how you’re feeling!

Objavljuje Mark Zuckerberg u 8. listopada 2015

Iako će mnogi korisnici Facebooka dislajkati predstavljanje emotikona i te će i dalje tražiti ‘pravu stvar’, ona se jednostavno neće dogoditi jer Zuckerberg ne želi Facebook pretvoriti u društvenu mrežu za hejtanje, a jedan od glavnih razloga za to je zasigurno i novac.

“Nedavno sam s dijelom naše zajednice podijelio informaciju o tome da smo potrošili puno vremena smišljajući najbolji način pomoću kojeg bismo vam pružili bolje opcije za vlastito izražavanje imajući na umu jednostavnost i poštovanje”, napisao je Zuckerberg.

Također je izjavio da su Facebook Reactions emotikoni trenutno dostupni samo korisnicima u Irskoj i Španjolskoj.

Kako će Facebook Reactions emotikoni utjecati na fan stranice?

Iz Facebooka su još uvijek poprilično škrti s informacijama o mogućem utjecaju Facebook Reactions emotikona na fan stranice pa za sada jedino znamo da će vlasnici fan stranica iz Irske i Španjolske osim standardnih lajkova moći vidjeti i broj emotikona na objave što bi im moglo pomoći da bolje shvate kakve su reakcije na sadržaj koji objavljuju. U ovom trenutku ne bi trebalo biti nikakve razlike između Facebook lajkova i emotikona po pitanju reacha i oglašavanja.

Sve u svemu, biti će zanimljivo vidjeti hoće li se Facebook Reactions emotikoni u istom obliku pojaviti i u ostatku svijeta. Ono što znamo je da Facebook dislike gumb nećemo vidjeti vrlo vjerojatno nikada.

Fotografija: Facebook