CARNet pozvao korisnike: Zaštitite svoj Facebook profil na vrijeme

CARNet pozvao korisnike: Zaštitite svoj Facebook profil na vrijeme

Piše: -
zaštitite svoj facebook profil na vrijeme

Hrvatska akademska istraživačka mreža (CARNet) ovih je dana izdala dokument pod nazivom ”Zaštitite privatnost na Facebooku” u kojem korisnici mogu pronaći detaljne upute kako dobro osigurati svoje Facebook račune. Prema podacima koji se u tamo navode, Facebook je društvena mreža koja danas broji više od 600 milijuna korisnika, dok se taj broj iz dana u dan vrtoglavo povećava. Od milijardu korisnika određen broj njih naši su prijatelji i poznanici, dok su svi ostali nama potpuni neznanci.

Jeste li se ikada zapitali kako to da vam je zahtjev za prijateljstvo poslao potpuni neznanac i jeste li se ikada neugodno iznenadili kada su vaši statusi i fotografije došli do osoba koje nisu na vašoj listi prijatelja? Odgovor je vrlo jednostavan, niste dobro zaštitili svoj Facebook račun.

Negativna strana društvenih mreža

Iako korištenje Facebooka djeluje potpuno bezopasno, ono zapravo ima i svoju lošu stranu. Mnogi korisnici smatraju da je objavljivanje osobnih podataka, fotografija te određivanje lokacija na kojima se nalaze nešto sasvim bezazleno i da ne može imati razne negativne posljedice. U trenutku kada je Facebook osmišljen, uz sve njegove socijalne pozitivne strane, logično je da je nastala i ona negativna.

Bilo je pitanje vremena kada će određene skupine i pojedinci pronaći ‘rupe’ u toj društvenoj mreži i kada će početi zloupotrebljavati sadržaje korisnika za koje sami korisnici smatraju da su dobro zaštićeni. Koliko je dobro ili loše osmišljen sustav zaštite privatnosti na Facebooku i koliko je lagano ili teško pronaći način za nadmudriti taj sustav danas još nije sasvim poznato. Ono što je poznato je činjenica da su podaci mnogih korisnika gotovo svakodnevno ugroženi te da se diljem svijeta neovlašteno koriste.

Facebook profil zaštita

Prema spomenutom dokumentu cyberbullying, krađa identiteta, provala, lažno predstavljanje i ucjenjivanje samo su neke od mnogobrojnih negativnih posljedica koje se, uz nedovoljno pažnje i opreza, svakom korisniku Facebooka vrlo lagano mogu dogoditi.

Priručnik savjetuje – što manje osobnih podataka

Facebook nudi korisniku mogućnost da sam odabere koji će podaci o njemu biti javni, koji će biti dostupni samo njegovim prijateljima, a koje će zadržati samo za sebe. Sastavljači CARNet priručnika za zaštitu privatnosti navode kako je na Facebooku najbolje vidljivim ostaviti što manje osobnih podataka. Iako je svima nama lijepo vidjeti ogroman broj rođendanskih čestitki na našim Facebook profilima ili obznaniti našoj Facebook zajednici gdje smo u kojem trenutku, oni smatraju da bi korisnici zapravo trebali sakriti svoj datum rođenja, a informacije o tome jesmo li kod kuće ili nismo ne objavljivati. Jedan način zlouporabe sadržaja s Facebooka je i neovlašteno korištenje tuđih fotografija.

Svaki korisnik na svom profilu može kreirati vlastite galerije, a pri izboru fotografija treba biti oprezan. Jedno od zlatnih pravila interneta, pa tako i Facebooka, je da dobro razmislimo prije nego nešto objavimo. To se odnosi na osobne podatke, svakodnevne statuse te posebno kada su u pitanju fotografije. Osim objave vlastitih fotografija, na Facebooku postoji opcija i da naši prijatelji objave fotografije na kojima smo mi. Ova društvena mreža je ipak to ograničila na način da svaki korisnik označen na tuđoj fotografiji mora odobriti oznaku i prikazivanje fotografija na svom profilu.

Usporedba zadanih postavki i onih idealnih

Na kraju dokumenta CARNet nudi tablicu u kojoj je jasno prikazana usporedba postavki koje su zadane za svakog korisnika te onih postavki koje najbolje mogu sačuvati našu privatnost i zaštititi nas od potencijalne zlouporabe naših osobnih podataka te krađe identiteta. Ostaje nam zaključak da je svatko sam odgovoran za to kako se predstavlja drugima na Facebooku jer Facebook je nešto puno ozbiljnije od bezopasne društvene mreže.

Zbog toga preporučamo svima da budu oprezni, prouče ovaj koristan dokument, provjere svoje postavke sigurnosti te da dobro razmisle o tome kome sve i kako žele biti dostupni na toj mreži. Uvijek je bolje preventivno djelovati i osigurati se na vrijeme nego postati samo jedna od žrtvi cyber kriminala.

Foto: Wikipedia