YouTube ga se odrekao: Zadnji trzaji Flash Playera

YouTube ga se odrekao: Zadnji trzaji Flash Playera

Piše: -
YouTube Flash

Adobe Flash vjerojatno je jedna od najomraženijih platformi u ovom desetljeću; prvo ih je Apple kompletno maknuo sa svojih mobitela, playera i tableta, a sada je došao još jedan udarac, koji je vjerojatno i najgori – YouTube kompletno prelazi na HTML5. Internet preglednici Chrome, Internet Explorer 11 i Safari 8 već od danas preuzimaju isključivo video uratke u HTML5 formatu, dok se na Microsoftov Spartan i Firefox još uvijek čeka. Vjerujemo kako će i oni u narednih nekoliko mjeseci dobiti zeleno svjetlo. Za nas, krajnje korisnike, ovo je odlična vijest.

Radi se o potezu kojeg je Google planirao već nekoliko godina, no nažalost, u trenutku osnivanja ideje cijela tehnologija bila još premlada za ovakav korak. Sada, napokon, cijeli YouTube može funkcionirati s 50 posto bržim učitavanjem video uradaka, s posebnim naglaskom na zagušene mreže, kakve općenito obitavaju u manjim državama poput naše. Stoga, ako se nalazite u nekom većem gradu i spojeni ste na web preko bakrenih žica zajedno s vaših 500 susjeda, računajte na to da je ovo odlična vijest.

Ono što sada ostaje upitno je budućnost Adobe Flash paketa unutar svoje glavne tvrtke Adobe Systems Incorporated. U trenutnoj fazi ne vidimo nikakav pad u dionicama, čak suprotno – dionice su im u zadnjih mjesec dana porasle za dva posto. Zbog svega toga je vrlo lako moguće da nam Adobe priprema nešto novo što će ponovno zaokrenuti tržište, kao što je to bio Flash Player davne 1996. godine.