U žurbi ste? Iskoristite Facebook opcije za naknadno pregledavanje sadržaja

U žurbi ste? Iskoristite Facebook opcije za naknadno pregledavanje sadržaja

Piše: -
Facebook sadržaj opcije

Većina nas svakodnevno pregledava novosti i objave na Facebooku, ali nema uvijek vremena pročitati zanimljive tekstove, provjeriti događaje ili pogledati određene video sadržaje koji su objavljeni tog dana.

Kada ste u pauzi od posla ili čekate u redu pred šalterom te pregledavate svoj News Feed, moguće je da ćete samo provjeravati novosti, ali ne i otvarati određene linkove. No kada ćete imati više vremena nećete znati pronaći tko je na svom profilu ili fan stranici objavio nešto za što ste pomislili kako ćete pročitati kasnije. Ipak, i za to postoji rješenje koje do sada možda niste primijetili. Riječ je praktičnom Facebook alatu koji vam omogućuje da spremite određenu objavu kako bi je kasnije mogli pogledati ili otvoriti link koji vas je zanimao.

Što su Save link tj. Save video opcije?

Naime, Facebook je još prošle godine, bez velike najave, lansirao opciju pomoću koje korisnici mogu spremiti objave kao što su linkovi i video kako bi ih čitali kasnije. Nakon toga željeni se sadržaj sprema u privatnu mapu koju samo vlasnik profila može vidjeti. Iako opcija postoji već duži period mnogi korisnici je još uvijek nisu uočili. Kako bi vas upoznali s ovom značajkom Facebooka koja je korisna za upravljanje News Feedom i omogućava da u moru objava ne propustite ono što vam je važno, ukratko ćemo pojasniti kako se opcija može koristiti.

Facebook sadržaj opcije - save link Facebook opcija

Kako koristiti Facebook opcije za naknadno pregledavanje sadržaja?

Klikom na strelicu u gornjem desnom uglu neke objave javlja se padajući izbornik koji između ostalog nudi i opciju ‘Spremi poveznicu’ (Save link). Tako se određeni link koji je podijeljen na profilu prijatelja ili određenoj stranici svrstava pod kategoriju ‘Spremljeno’ na lijevoj strani News Feeda ispod rubrike ‘Omiljeni’ (‘Favourites’).

Facebook sadržaj opcije - saved links
Gif: Mashable

Nažalost, u tu rubriku se ne mogu spremati fotografije i fotogalerije koje netko objavljuje. Iako se kod objave fotografija uz naznaku gdje je snimljena može odabrati opcija ‘Spremi lokaciju’ (‘Save place’), u kategoriji ‘Spremljeno’ će se samo moći otvoriti stranica grada ili neke druge zemljopisne lokacije koja je bila označena. Treća opcija je ‘Spremi video’ (‘Save video’) koja je svakako korisna ako u određenom trenutku ne možemo uključiti zvuk, a rado bi jednom pogledali neku video snimku.

Ova opcija svakako pokazuje kako se u Facebooku trude zadržati korisnike na stranici, odnosno da osim na pretraživačima korisnici mogu i na svom Facebook profilu spremati poveznice koje će kasnije pregledavati.

Stvaranje bookmarksa za još dulje zadržavanje na Facebooku

Stvaranje bookmarksa je pametan način da korisnici neprestano prate što se na Facebooku objavljuje te da se osim trenutno objavljenih fotografija i statusa prate zanimljivi tekstovi iz različitih područja te videozapisi.

Zaista se nadamo i vjerujemo kako će Facebook uskoro omogućiti i spremanje ostalih sadržaja poput objava na određenim grupama, fotografija i slično, a sve kako bi korištenje ove društvene mreže bilo još ugodnije za krajnjeg korisnika.

Fotografija: Quinn Dombrowski / Flickr