U zemlji krvi i meda: Glavno da se priča

U zemlji krvi i meda: Glavno da se priča

Piše: -
U zemlji krvi i meda PR
Foto: www.politikaplus.com

Piše: Romana Sedak

Sarajevo je ovih dana bilo pod opsadom. Osim snijega koji nemilice pada u cijelog regiji, još jedan od razloga za ludilo je i film U zemlji krvi i meda koji je prije prikazivanja digao prašinu u BiH, ali i u cijeloj regiji. Nije mala stvar kada popularna glumica Angelina Jolie odluči napraviti film o tvom narodu, ratu, bolnim uspomenama… Poznata glumica na premijeri filma izjavila je kako je ponosna i pokazala je svoju dirnutost cijelom izvedbom. Rekla je kako zna da tema nije laka za one koji su to proživjeli, ali da je to “umjetničko djelo koje se trudi što vjerodostojnije prikazati ratna zbivanja i strahote”.

Predstavnice udruženja žena žrtava iz BiH ocijenile su kako je Jolie realno prikazala strahote rata, a dodaju i kako je glumica u svom redateljskom prvijencu posebno dobro prikazala problem silovanja žena u ratnim sukobima. Također, neke misle da film ima spornih dijelova i da je ljubavna priča nerealna te da ima dijelova koji vrijeđaju žrtve. No, sve u svemu, žene koje su pretrpjele strahote rata zadovoljne su filmom koji je, kako same kažu, vjerno oslikao njihovu patnju. Angelina Jolie danas će predstaviti film i Hrvatima koji ga, ako je sudeći po medijskoj napetosti, željno iščekuju. U kina film stiže 18.veljače, samo dan poslije i uopće ne sumnjamo da će oboriti rekorde gledanosti.

Po čemu je ovaj film toliko drugačiji od ostalih ratnih filmova?

Čime je zaslužio toliku svakodnevnu pažnju medija koji izvještavaju o njemu, ali i poznatoj redateljici? Kao prvo, tematika  je sama po sebi zanimljiva. Ratni filmovi, pogotovo na ovom području, izazivaju dosta pažnje i interesa javnosti, a i sudeći prema reakcijama,  vjerno prikazuje brojne zločine koji se događaju u ratu. Druga i najvažnija stavka cijele priče je ta da je redateljica Angelina Jolie, što dovoljno govori samo za sebe. Treća stvar je da je film jako dobro promoviran i da su PR-ovci odlično odradili svoj posao u njegovom prezentiranju u regiji. Naime, u tome si nisu mogli dopustiti neuspjeh. Snimanje i cijela priča preskupa je investicija da bi se dopustilo da se film ne ispromovira na najbolji način pa da prođe nezapaženo i podbaci na blagajnama.

Komunikacija strategija filma “U zemlji krvi i meda”

Najbolji PR stručnjaci radili su komunikacijsku strategiju koja je od samog početka imala plan i faze komunikacije s ciljanim javnostima. Informacije su plasirane u točno predviđeno vrijeme kada se znalo da će izazvati pravi odjek i na način koji je zaintrigirao javnost. Zaista se ne može poreći da su stručnjaci iz odnosa s javnošću odradili velik dio posla. Iako je cijela priča oko filma od početka bila negativno nabijena (žalili su se i zbog lokacije snimanja), najvažnije od svega bilo je da se o filmu – pričalo. Također, Angelinina pojavljivanja pred medijima i u javnosti, detaljno su isplanirana. Kao što opisuju Ralph Tench i Liz Yeomans u knjizi “Otkrivanje odnosa s javnošću“, celebrityji su postali globalna kulturna industrija koja za podmazivanje kola bogatstva i slave koristi vlastite medije i vlastite odnose s javnošću. Angelina Jolie trebala je iza sebe tim ljudi koji će promovirati film, napraviti dobar posao i dobro surađivati s medijima. Stoga u Hrvatskoj PR oko Angelininog dolaska vodi Ivona Lušić, PR manager kuće “Blitz Film & Video”.

“Predstavljanje tog kontroverznog filma održat će se u Cinestarovoj IMAX dvorani od 500-tinjak mjesta. Lobi Cinestara Arena krasit će crveni tepih od 60 metara, a za sve one koji neće moći prisustvovati događaju, CinestarTV omogućio je izravan prijenos na malim ekranima” – Ivona Lušić, PR menadžer.

Iz ovog primjera jasno se vidi kako se pazilo na svaki detalj kako bi se sudionici ove glamurozne priredbe osjećali što “zvjezdanije”.

U međuvremenu, reakcije na film u BiH su podijeljene. Jer kako navodi predsjednica bosanskohercegovačkog ogranka “Društva za ugrožene narodeFadila Memišević, BiH i Srbija još nisu doživjele katarzu i suočile se s prošlošću. I dok će neki reći da je film antisrpski, drugi da nije i da samo realno prikazuje ratnu situaciju, no jedno je sigurno. O filmu se pričalo, priča se i još dugo će se pričati. A to je za uspjeh ovakvog filma, s gledišta PR-a, ipak najvažnije.