Što se dogodi kada istu fotografiju objavite 90 puta na Instagramu?

Što se dogodi kada istu fotografiju objavite 90 puta na Instagramu?

Piše: -
Koje su posljedice uploadanja fotografije 90 puta na Instagramu

Uploadanje fotografija nije zahtjevan proces, osobito kada se radi o društvenim mrežama. Ako ne uspijemo iz prvog pokušaja, u nekom od slijedećih sigurno će biti sve u redu i željena fotografija će biti postavljena. Fotograf Peter Ashton podsjetio nas je na činjenicu da fotografije i u svojem digitalnom obliku nisu sasvim sigurne od gubitka kvalitete. Naime, svaki put kada fotografiju uploadamo na neku popularnu društvenu mrežu, ona zbog kompresije gubi djelić oštrine. Kompresija za mnoge korisnike vrlo vjerojatno ne predstavlja neki veliki problem, ali Ashton je odlučio istražiti što bi se dogodilo da istu Instagram fotografiju uploada jednom pa nakon toga još jednom, pa ponovno… i tako 90 puta!

Ashton je uslikao skladatelja Alvina Luciera i nakon toga krenuo sa serijom uploadanja iste te fotografije na Instagram, a rezultati gubitka kvalitete počinju biti vidljivi nakon 20. uploada da bi fotografija nakon 90. uploada bila već u potpunosti neprepoznatljiva. Ovaj zanimljivi projekt nazvao je ‘Sitting In Stagram’, a inspiraciju je dobio od samog Luciera koji je još 1969. godine proveo sličan eksperiment, ali sa zvukom svojeg glasa.

Ovaj Instagram eksperiment na vrlo zanimljiv način pokazuje kako se multimedijalni sadržaj na internetu, pogotovo nakon eksplozije društvenih mreža, uz dovoljno nepažnje može uništiti, a da toga niste ni ni svjesni dok ne bude prekasno.

Fotografija: art-pete.com