“Sezona kiselih krastavaca” – izmišljene i lažne vijesti novinara

“Sezona kiselih krastavaca” – izmišljene i lažne vijesti novinara

Piše: -
Sezona kiselih krastavaca izmišljene i lažne vijesti novinara

O sve siromašnijoj dozi profesionalnosti hrvatskih novinara najbolje nam govori svjež primjer od jučer. Portali Jutarnji.hr, Index.hr, 24sata i Dnevnik.hr preuzeli su izmišljenu vijest s portala Balkan tajms. Riječ je o stranici koja piše i obavljuje vijesti i sadržaje na šaljiv, izvrnut i satiričan način. Tako je lažna vijest o muškarcu iz BiH koji je ukrao kamen s Akropola kako bi kiselio kupus objavljena na četiri čitanija hrvatska portala koji se hvale velikim brojem čitatelja, uspjesima i nagradama. No tek površna analiza pokazuje da zakazuju u područjima novinarske profesionalnosti, vjerodostojnosti i relevantnosti.

Samo nekoliko klikova kasnije

Samo nekoliko minuta vremena i  klikova na online tražilici bila su nam potrebna da dođemo do podatka koji potvrđuje da je Balkan tajms web stranica na kojoj se objavljuje izvrnut sadržaj. No, u slučaju spomenutih portala, niti jedan nije provjerio točnost vijesti koju su kopirali, a isto tako nitko nije naveo izvor ove vijesti niti postavio link na original. Ovo je ujedno i školski primjer koji pokazuje kako je novinarska profesionalnost na klimavim nogama, a umjesto da njeguju prave novinarske vrijednosti i rade na kvaliteti sadržaja, novinari i urednici razvili su sposobnost preuzimanja i kopiranja, a sve u korist kvantitete kako bi dobili što veću količinu klikova.

Osim spomenutog Balkan tajmsa, na našem području postoje: Sprdex.com, News-bar.hr i Njuz.net. Iako je glavna zadaća ovih stranica zabaviti posjetitelje, prije svega treba postojati i odgovornost prema njima. Primjerice, Sprdex, Njuz i News-bar imaju istaknute disclaimere u kojima je objašnjeno da objavljuju izmišljen i šaljiv sadržaj. Međutim, Balkan tajms nigdje jasno ne navodi taj ključan podatak.

Svejedno, to nije opravdanje novinarima koji su bez kritičkog razmišljanja i provjere preuzeli neistinitu vijest. Zapravo, tko obavlja njihov novinarski posao dok su oni zauzeti pretraživanjem interneta i preuzimanjem tuđeg  sadržaja? Mnogi će se vjerojatno opravdavati tzv. “sezonom kiselih krastavaca” – pojmom koji se metaforički odnosi na siromašnu uređivačku politiku za vrijeme ljeta kada se urednici medija odlučuju za trivijalne teme zbog nedostatka onih relevatnih uslijed godišnjih odmora. Međutim, nigdje nismo naišli na podatak koji ide tome u prilog – problemi i relevantne društvene teme ne nestaju preko ljeta, one nemaju godišnji odmor za razliku od novinara koji prečesto zaboravljaju na svoju ulogu, dužnost i odgovornost prema javnosti. Ono iza čega stoje brojke i činjenice je sve manje povjerenje građana u medije, a ovakvi propusti nikako ne pomažu da ta brojka naraste. Zato našim novinarima preporučamo da iduće ljeto sa sobom na plažu ponesu Kodeks časti hrvatskih novinara.

Foto: Pixabay