Sedam načina kako Facebook News Feed organizirati po vašim željama

Sedam načina kako Facebook News Feed organizirati po vašim željama

Piše: -
Kako organizirati Facebook News Feed

Facebookov News Feed najčešće je poprilično kaotično mjesto prepuno informacija od kojih će samo neke pobuditi vaš interes, dok ćete ostale jednostavno izignorirati jer vas ne zanimaju. Po mojim osobnim iskustvima, velik broj ljudi Facebook koristi ‘out of the box’ tj. prepuštaju Facebookovom algoritmu da za njih odluči čije objave staviti u prvi plan, a čije sakriti. Ono što dobar dio Facebook korisnika ne zna je da postoji nekoliko jednostavnih načina kako organizirati Facebook News Feed i preuzeti skoro potpunu kontrolu nad onim što vide na njemu.

1. Sortirajte objave po vremenskom redoslijedu

Facebook ima dvije opcije prikazivanja objava na News Feedu, a to su ‘Top Stories’ i ‘Most Recent’. ‘Top Stories’ opcija je defaultna organizacija News Feeda u kojoj će vam se prvo prikazivati one objave od prijatelja s kojima na Facebooku imate najviše interakcija te ostale objave za koje Facebook procijeni da su dovoljno popularne da dođu na vrh vašeg News Feeda. Zaželite li se vidjeti objave po vremenskom redoslijedu, sve što trebate napraviti je kliknuti na strelicu pokraj News Feed taba i odabrati ‘Most Recent’.

Facebook News Feed organizacija

S obzirom na to da je Facebooku jako stalo da na njemu provedete što više vremena i da vidite što više objava koje bi vas mogle zanimati, vaš News Feed će se nakon nekog vremena automatski vratiti na ‘Top Stories’ vrstu prikaza objava.

2. Sakrijte objave koje vam se ne sviđaju

Iskoči li vam u jednom trenutku objava za koju pomislite da joj nije mjestu u vašem News Feedu, jednostavnim klikom na strelicu u gornjem desnom kutu objave iz padajućeg izbornika izaberite ‘Hide Post’ opciju kako bi vam Facebook u budućnosti prikazivao manje takvih objava.

Kako organizirati Facebook

3. Odaberite želite li vidjeti više objava od nekog Facebook prijatelja ili nijednu

Imate li na Facebooku članove obitelji i bliske prijatelje čije objave nikada ne želite propustiti možete to dati do znanja Facebookovom algoritmu tako da što više lajkate, komentirate i dijelite njihove objave. No, koliko god napredan bio, algoritam nije savršen pa ako vam je zbilja jako važno ne propustiti niti jednu objavu od ljudi i fan stranica do kojih vam je najviše stalo, zaputite se na nečiji profil i odaberite opciju ‘Get Notifications’ kako bi vas Facebook notifikacijom svaki put obavijestio o novim objavama odabrane osobe.

Kako prilagoditi Facebook

S druge strane, ponekad vas objave nekog Facebook prijatelja živciraju ili jednostavno ne zanimaju i ne želite ih više vidjeti, ali iz bilo kojeg razloga također ne želite raskinuti Facebook prijateljstvo. Škakljiva situacija, zar ne? Srećom, Facebook je omogućio opciju ‘Unfollow’ kojom jednim klikom možete sakriti nečije objave s News Feeda i u isto vrijeme ostati Facebook prijatelji, bez da dotična osoba dobije notifikaciju da ste ju prestali pratiti.

kako prilagoditi Facebook News Feed

4. Razvrstajte svoje Facebook prijatelje i interese po personaliziranim listama

Ako vam je standardni News Feed previše kaotičan za snalaženje i pitate se postoji li još neki način kako prilagoditi Facebook svojim željama, odgovor bi se mogao nalaziti u personaliziranim listama. Njih ćete pronaći s lijeve strane News Feeda pod izbornicima ‘Friends’ i ‘Interests’. Kliknete li primjerice na ‘Friends’ vidjet ćete već postojeći popis lista koje je Facebook automatski generirao uzevši u obzir podatke s vašeg profila poput radnog mjesta i obrazovanja. na istom mjestu klikom na ‘Create List’ možete dodati svoje listu i u nju dodati samo neke prijatelje, primjerice kolege s posla.

Organizacija Facebook News Feeda

Svaki put kada kliknete na neku listu vidjet ćete objave samo od onih prijatelja koje ste dodali na nju. Liste također možete uređivati klikom na Manage List > Edit List i po želji dodavati ili micati prijatelje na njima, a oni neće dobivati notifikacije o tome.

Postoje 3 osnovne vrste Facebook lista, a to su Close FriendsAcquaintances Restricted.

Close Friends: ova je lista stvorena za vaše najbolje Facebook prijatelje jer svi koji su u ovoj listi će vam se češće pojavljivati na News Feedu te ćete dobivati notifikacije o njihovim objavama.

Acquaintances: lista za one Facebook prijatelje za koje vam nije bitno da ste u stalnom kontaktu s njima. Njihove ćete objave vidjeti rijetko.

Restricted: provokativan Facebook sadržaj i šef ili baka koji se nalaze na popisu vaših Facebook prijatelja jednostavno ne idu skupa. Ova lista vam omogućuje da u nju stavite sve Facebook prijatelje za koje ne želite da vide vaše objave. Imajte na umu da će i dalje moći vidjeti sve vaše Public objave i objave u kojima ih tagirate.

5. Organizirajte posebnu listu za prijatelje čije objave želite rjeđe viđati u News Feedu

Posjetite li facebook.com/friends/organize, Facebook će vam dati pregled prijatelja s kojima rijetko komunicirate i mogućnost da ih jednim klikom preselite na Aquaintances listu tj. listu poznanika čime ćete Facebookovom algoritmu dati do znanja da njihove objave želite vidjeti rjeđe u News Feed.

Organizacija Facebooka

6. Podesite vrste oglasa koje vam Facebook prikazuje

Siguran sam da biste, kao i većina Facebook korisnika, ugasili prikazivanje oglasa da možete, ali oni će u bližoj budućnosti još uvijek biti prisutni, možda još više nego sada. Ono što možete napraviti je izvući maksimum iz ove situacije i Facebook obavijestiti o vrstama oglasa koje biste htjeli da vam prikazuje.

Ako niste znali, Facebook vam oglase prikazuje na temelju vaših navedenih interesa, a njih možete promijeniti na jednostavan način. Nakon što ugledate oglas koji vas ne zanima, kliknite na strelicu u gornjem desnom kutu (ako se oglas nalazi u News Feedu) ili na ‘x’ (ako se oglas nalazi u desnom stupcu) i nakon toga kliknite na ‘Why am I seeing this?’ gdje ćete dobiti objašnjenje zašto je taj oglas prikazan baš vama. Klikom na Manage Your Ad Preferences’ dobit ćete pregled svih fan stranica i interesa koje ste tijekom godina korištenja Facebooka lajkali, a klikom na ‘x’ možete maknuti one koji vam više nisu bitni.

Organizacija News Feeda

Prilagodba Facebook News Feeda

Brisanjem bilo koje fan stranice i interesa s ove liste nećete prestati biti fan istih već ćete samo poboljšati relevantnost budućih prikazanih oglasa.

7. Iskoristite News Feed Preferences opciju

Želite li da prilagodba Facebook News Feeda prođe sa što manje muke ili ako ste nestrpljivi i ne želite filtrirati pojedinačne objave, klikom na ‘News Feed Preferences’ pojavit će vam se pregled svih Facebook prijatelja, fan stranica i grupa koje jednim klikom možete followati kako bi opet pronašli put u vaš News Feed ili unfollowati i prestati dobivati njihove objave.

News Feed Preferences

Nakon što vaša prilagodba Facebook News Feeda bude gotova, imajući i u budućnosti na umu sve navedene opcije u ovom tekstu, osigurat ćete da vaš News Feed bude korak bliže onome što i sam Facebook želi -osobni digitalni magazin prepun vama relevantnih informacija.

Koristite li još neki trik za ugodnije iskustvo korištenja Facebooka?

Fotografija: reynermedia