Putopisni blogovi: Upoznajte Zagreb, Berlin i Afriku

Putopisni blogovi: Upoznajte Zagreb, Berlin i Afriku

Piše: -
Putopisni blog

Za one koji bi voljeli češće putovati, a za to nemaju mogućnosti, blogovi donekle mogu zadovoljiti želju za upoznavanjem novog i drugačijeg. Stoga vam predstavljam zanimljive i korisne blogove koje pratim već neko vrijeme. Prvi je smješten u mom rodnom gradu, dva bloga opisuju grad kojem ću se uvijek vraćati, a treći je posvećen kontinentu kojeg želim posjetiti.

Kako Amerikanac vidi Zagreb?

Rijetko imamo priliku čitati kako nas Hrvate vide stranci, a Zablogreb je izvrsno virtualno mjesto gdje možete saznati što jedan Amerikanac misli o nekim našim običajima i navikama.

Blog piše Cody McClain Brown, Amerikanac koji je oženjen Splićankom, a zajedno žive u Zagrebu. Preseljenje na drugi kraj svijeta prije otprilike godinu dana inspiriralo ga je na pisanje ovog bloga na kojem kroz zabavan način na temelju vlastitih iskustava iznosi svoja zapažanja o novome domu te različitostima i sličnostima između Hrvata i Amerikanaca.

Saznajte koliko se naše navike i običaji razlikuju u odnosu na američke, koja je razlika u ispijanju kave u Hrvatskoj i Americi, slaže li se i on da je prijevoz ZET-om preskup te na koji način razbija naše predrasude o Amerikancima.

“Gift giving is a big deal in Croatia. Come back from a trip: bring gifts. Go to dinner at someone’s house: bring gifts! See someone you haven’t seen in a while: bring a gift. Just look at someone: give her a gift! See the doctor, minister, principle, mechanic, bus driver: gift, gift, gift, gift, gift. You never know when you are going to need to give a gift to someone. So, it’s always important to have an extra box of chocolates, an extra packet of coffee, another necklace, some wine, or rakija stowed safely away.”

Uz Codyja u Zagrebu živi još jedna Amerikanka koja vodi blog Hungry Little Elephant gdje također možete čitati kako ona provodi svoje vrijeme u Hrvatskoj.

U potrazi za Berlinom

S Berlinom sam kliknula i prije nego što sam ga posjetila. A kada sam napokon provela svojih prvih nekoliko dana u tom fantastičnom gradu, znala sam da ću mu se stalno vraćati. Ipak, kako ne mogu tamo biti onoliko često koliko bih htjela, odmah pri povratku u Zagreb krenula sam u potragu za blogovima koji će me na svjež, zabavan i informativan način ažurirati o brojim raznolikostima i mogućnostima u tom gradu.

Tako sam naišla na blog Stil in Berlin koji je nastao 2006. godine kao tzv. streetstyle blog. Njegova autorica Mary Scherpe kroz privlačne fotografije i blog-postove prezentira ljude koji trenutno definiraju Berlin, te daje natuknice i savjete za život u tom gradu. Osim tekstova na blogu, dnevni ritam i raspoloženje Berlina možete osjetiti i kroz fotografije koje autorica objavljuje na Facebooku i Instagramu.

Nešto kasnije otkrila sam i blog Finding Berlin koji je posvećen kulturnoj raznolikosti, urbanoj, umjetničkoj i glazbenoj sceni, autentičnim berlinskim lokacijama i portretima ljudi koji su svoj život preselili na berlinsku adresu. Blog također možete pratiti na društvenim mrežama: na Facebooku i Instagramu.

Virtualno putovanje Afrikom

Afrika me počela privlačiti još u školskim klupama, nakon što sam po prvi puta čula izraz ‘kolijevka čovječanstva’ koji mi je i tada zvučao moćno i fascinantno.

Asocijacije koje većina veže uz daleku Afriku su siromaštvo, ratovi i ekstremi, no Tumblr blog Everyday Africa nastoji kroz fotografije prikazati fragmente uobičajenog i svakodnevnog života diljem afričkog kontinenta.

Projekt su pokrenuli fotograf Peter DiCampo i pisac Austin Merrill koji žele pokazati i drugu stranu Afrike, ne samo onu tužnu i negativnu. Fotografijama bilježe svakodnevne situacije na ulicama, obitelji, ljude koji obavljaju svoje poslove… A nama kojima je san otputovati na ovaj daleki kontinent daju priliku da se upoznamo sa svakodnevnim radnjama njegovih stanovnika.

Foto: Pixabay