Protiv terorizma i golotinje: Facebook je postrožio pravila za objavu sadržaja

Protiv terorizma i golotinje: Facebook je postrožio pravila za objavu sadržaja

Piše: -
Facebook je postrožio pravila za objavu sadržaja

Posljednja u nizu promjena koje je uveo Facebook odnosi se na zabranu određenih oblika sadržaja. O čemu je riječ? Naime, svima nam je poznato pravilo prema kojem se na Facebooku smiju koristiti samo prava imena i prezimena, bez upotrebe nadimaka. Navedenome je Facebook dodao i stroža pravila za objavljivanje sadržaja. Detaljno su objavljene informacije vezane za nedozvoljen sadržaj koji će se brisati ako ga korisnici budu objavljivali. Prema novim pravilima, Facebook zabranjuje opasne organizacije i određen tip golotinje. Objava pravila je napravljena s ciljem da se korisnicima olakša shvaćanje koji sadržaj je dopušten za objavljivanje, a koji nije.

Monica Bicket iz Facebooka naglasila je da će Facebook od sada davati jasnu podršku borbi protiv terorizma. Neće se tolerirati terorističke organizacije i promoviranje njihovih članova, kao ni bilo kakva vrsta podržavanja i hvaljenja zločinačkih skupina, te njihovih pothvata.

Dio koji se odnosi na zabranu golotinje propisuje brisanje i zabranu slika s fokusom na ‘potpuno izložene stražnjice i fotografije ženskih grudi ako se na njima vide bradavice’, s izuzecima koje se odnose na sadržaj koji je obrazovnog ili satiričkog karaktera. Također, nema zabrana ni za fotografije dojenja. Ovom objavom pravila zabrane želi se stati na kraj sadržaju koji ponižava druge osobe, govorima mržnje, zločinačkim aktivnostima, raznim slikovnim i video prikazima nasilja i ozljeđivanja.

Iz BBC-a su komentirali da su nova pravila određenija i dostupnija, ali naglašavaju da Facebook i dalje nije napravio dovoljno da se mlađim generacijama onemogući pristup uznemirujućem i nasilnom video sadržaju. Iz Zuckerbergove kompanije su odgovorili kako bi sami korisnici trebali prijavljivati i upozoravati na neprimjeren i nasilan sadržaj. Unatoč svim novotarijama i pravilima Facebook još uvijek nije razvio alat kojim bi se mladima blokirao pristup nasilnim videozapisima.

Fotografija: Tony Webster