Projekt podzemne knjižnice u New Yorku – vraćanje popularnosti knjigama

Projekt podzemne knjižnice u New Yorku – vraćanje popularnosti knjigama

Piše: -

Nove tehnologije i internet puno toga su promijenili. Do prije samo nekoliko godina u javnom prijevozu mogli smo vidjeti putnike kako vožnju krate čitajući tiskane novine ili knjige, dok ih danas  uglavnom viđamo s pametnim mobitelima, a tek rijetki sa sobom nose knjigu. Pametni uređaji preuzimaju dominaciju i omogućuju ljudima da pomoću njih čitaju, informiraju se i zabavljaju ili uče – bilo kada i bilo gdje. Istovremeno, knjiga postaje manje popularna zanimacija koja je u padu u brojnim zemljama.

No, internet ipak nije dostupan baš svugdje, pa tako u podzemnoj željeznici ne radi. Američki studenti Max Pilwat, Keri Tan i Ferdi Rodriguez došli su do ingeniozne ideje na koji način spojiti nove tehnologije i knjigu te čitanju vratiti popularnost. Kako je posljednjih desetak godina zabilježen pad članstva u knjižnicama, studenti su u suradnji s New York Public Library osmislili fiktivnu kampanju čiji je cilj vratiti ljude u knjižnice.

Putem Near Field Communications tehnologije putnici podzemne željeznice na svojim će pametnim uređajima primiti besplatnih deset stranica knjige koje će moći čitati za vrijeme vožnje. Po završetku čitanja na svom će pametnom telefonu primiti obavijest o tome gdje se nalazi najbliža knjižnica u kojoj mogu posuditi cijelu knjigu i dovršiti čitanje.

Projektom ‘Subway Libraries’  žele ljudima dati nešto edukativno i zanimljivo te umjesto da samo gledaju u oglase koji se pojavljuju u vlakovima, da ubijaju dosadu besciljno tipkajući po mobitelima ili igraju igrice, žele im omogućiti produktivnost.

Teško da nešto slično možemo očekivati u našoj zemlji, no s obzirom na sve veći pad čitatelja knjiga (u proteklu godinu i pol 52 posto građana Hrvatske nije pročitalo nijednu knjigu), jasno je da su potrebni novi i kreativni načini za vraćanje popularnosti knjiga i čitanja, bilo u tiskanom ili digitalnom obliku. Ova američka ideja svakako je dobar primjer za razmišljanje u sasvim novom smjeru.

podzemna knjižnica New Yorku vraćanje popularnosti knjigama
Zabilježen je pad članstva u knjižnicama.
podzemna knjižnica New Yorku vraćanje popularnosti knjigama
Foto: creativeguerrillamarketing.com

 Foto: Pixabay