Prije nego se odvažite na brisanje Facebook profila, ne zaboravite napraviti ove...

Prije nego se odvažite na brisanje Facebook profila, ne zaboravite napraviti ove tri stvari

Piše: -
Brisanje facebook profila

Koliko vas god Facebook iživcirao s uvođenjem noviteta, redizajnom sučelja ili nekim korisničkim nelogičnostima, slanje cijele društvene mreže u rodni kraj i brisanje Facebook profila nije odluka koju je pametno impulzivno donijeti, pogotovo ako Facebook koristite više godina.

Htjeli vi to priznati ili ne, Facebook je mnogima postao jedna od glavnih platformi za socijalizaciju, a vi ste kao korisnik te platforme prihvatili pravila igre i malo po malo izgrađivali svoj online identitet. Kao što ni u offline svijetu nije najbolja ideja u jednom trenutku dići ruke od svega i odlučiti nestati bez kune u džepu, tako je i s Facebookom – ako odlazite tj. brišete svoj Facebook profil, bilo bi pametno prvo ‘spakirati’ stvari koje ćete ponijeti sa sobom.

1. Prije nego krenete na brisanje Facebook profila, napravite backup svih podataka

Ako želite sačuvati svu svoju Facebook aktivnost od trenutka kada ste kreirali profil do trenutka kada ste ga ugasili, ova opcija služi upravo tome. U nekoliko klikova ćete na sigurni zakutak svojeg hard diska spremiti sve fotografije, video klipove i objave koje ste ikada podijelili kao i sve privatne poruke te vaše osobne podatke.

Facebook backup radite na idući način:

  1. Kliknete na kotačić u gornje desnom kutu News Feeda
  2. Kliknete na ‘Account Settings’
  3. Ispod opcije ‘Language’ će vam pisati ‘Download a copy of your Facebook data’
  4. Nakon što ste kliknuli na ‘Download a copy’ pojavit će vam se prozor gdje ćete kliknuti na jedinu moguću stvar, a to je ‘Start my Archive’. I to je to. Ako vas zanima što ćete sve ovim backupom spremiti na sigurno, Facebook je odgovor prezentirao u obliku pregledne tablice.

brisanje facebook profila - facebook backup

2. Izbrišite sve aplikacije povezane s vašim profilom

Ovaj korak je važan iz dva razloga. Prvi je taj što si, brišući svoj Facebook profil, možete nenamjerno blokirati pristup nekoj stanici ili drugoj društvenoj mreži, primjerice Pinterestu ili Foursquareu jer ste se na nju logirali sa svojim Facebook profilom. Kod većine stranica to neće biti neki veliki problem jer vam nude i alternative za ulogiravanje kao što su Twitter ili email, ali bi u svakom slučaju bilo pametno provjeriti hoćete li imati pristup svemu što koristite nakon što obavite brisanje Facebook profila.

Drugi razlog je taj što ćete nakon ispunjavanja obrasca za brisanje Facebook profila dobiti na raspolaganje 14 dana da se predomislite. Ako se u tih 14 dana slučajno ulogirate na neku od stranica koju ste povezali sa svojim Facebook profilom, zahtjev za brisanjem profila se automatski poništava i tada ga morate ponovno ispunjavati i čekati još 14 dana da vam se Facebook smiluje i izbriše ga.

Aplikacije povezane s vašim profilom brišete tako da:

  1. Kliknete na kotačić u gornjem desnom kutu News Feeda
  2. Kliknete na ‘Account Settings’
  3. Kliknete na ‘Apps’
  4. Ovdje ćete vidjeti popis svih aplikacija kojima ste dali pristup vašem Facebook profilu, a da ih maknete kliknut ćete na ‘x’ koji se nalazi se desne strane i nakon toga na ‘Remove’. Ako želite u potpunosti izbrisati svaki trag korištenja aplikacije, u istom prozoru ćete staviti kvačicu na ‘Delete all your (ime aplikacije) activity on Facebook’.

Ne zaboravite napraviti ove tri stvari prije brisanja svojeg Facebook profila

3. Imajte obzira prema svojim (uskoro bivšim) Facebook prijateljima

Samo zato što ste odlučili obrisati Facebook profil na znači da ćete se preseliti u planine i postati samotnjak. Ne znam kakva je situacija kod drugih ovisnika o Facebooku korisnika Facebooka, ali ja bih bez ove društvene mreže zaboravio na više od polovice rođendana. Znam da bih sve rođendane mogao upisati u kalendar na smartphoneu ili skinuti neku aplikaciju koja će me podsjećati na njih, ali uz Facebook, ne vidim potrebe za tim. S druge strane, ako ste odlučni Facebooku reći zbogom, rođendani i kontakt informacije su nešto o čemu biste trebali voditi računa. Ako vam je stalo s nekim ostati u kontaktu, potrudite se s njegovog ili njezinog profila prepisati kontakt informacije i dati im do znanja da je Facebook za vas gotova stvar te im reći na koje vas se sve načine može kontaktirati.

Zamislite brisanje Facebook profila kao vaš posljednji izlazak s društvom u subotu navečer. Svi se međusobno zezaju, pričaju i općenito vlada vesela atmosfera. U jednom trenutku se samo bez riječi okrenete, odete i više nikada ne izađete s tom ekipom. Ostatak društva će se sigurno pitati koji vam je vrag, jeste li previše popili, je li vam tema razgovora bila predosadna ili vas je netko nečim uvrijedio. Ništa im neće biti jasno i, iako će vjerojatno biti tužni zbog vašeg odlaska, smatrat će vas bezobraznim čudakom koji se nije udostojio ni pozdraviti.

Ovom vam usporedbom želim dočarati koliki Facebook ima utjecaj na živote mnogih vaših prijatelja i poznanika i upozoriti vas na mogućnost da se neko prijateljstvo poljulja samo zato što ste zaboravili javiti drugima odluku o brisanju svoje Facebook profila pa je cijela stvar ispala kao da ste se na sve svoje Facebook prijatelje naljutili i odlučili ih virtualno blokirati. Iznenadili biste se koliko je ljudi osjetljivo na takve situacije. Ako ste do sada Facebook koristili obzirno, nema razloga da ekipi ne objasnite situaciju, popijete još jednu prije odlaska i svima uz pozdrav poručite da ćete se vidjeti na nekoj, za vas, boljoj društvenoj mreži.

Fotografija: Alexandre Normand / Flickr