Predstavljamo četiri najšašavije hrvatske Facebook stranice i grupe

Predstavljamo četiri najšašavije hrvatske Facebook stranice i grupe

Piše: -
neobične facebook stranice, di je ovo, hoću da to uđe u ustav, fronta za oslobođenje vrtnih patuljaka. facebook grupe, šašave stranice na facebooku, u koje grupe na facebooku se učlaniti, grički top

Ako vas zanima šašavost, internet je mjesto gdje ćete naći najšašavije stvari na svijetu. Od neobičnih web stranica, do ludih YouTube kanala, pa sve do zanimljivih društvenih mreža koje okupljaju isključivo zaljubljenike u vampire. Naravno da niti Facebook nije bio pošteđen tog ‘ludila’, a ovo je naš izbor četiri konceptualno savršeno zamišljene hrvatske Facebook stranice ili grupe.

1. Grički top

Gotovo je teško povjerovati pa će nekima od vas zvučati vrlo iznenađujuće, kao i top koji se točno u podne oglašava u središtu Zagreba, ali danas postoji veoma aktivna Facebook stranica pod nazivom ‘Grički top’. Stranica broji više od 16.000 korisnika koji svaki dan putem Facebooka mogu pratiti kada se oglasio Grički top te ujedno točno u minutu namjestiti svoje satove. Naime, sam opis stranice je: ‘Pucam svaki dan u podne. I tako već godinama. Nalazim se u Kuli Lotrščak.’

https://www.facebook.com/gricki.top/posts/10153204883846203

Ova zagrebačka atrakcija za turiste ujedno je postala i zanimljiva stranica za Facebook korisnike. Stranica ima samo dvije fotografije, što je poprilično neobično ako se uzme u obzir da postoji od 2009. godine. O samom sadržaju i objavama iste ne moramo ni raspravljati jer se sve svodi na ‘BUM!’ točno u podne.

2. Hoću da to uđe u Ustav

Svi znamo što je Ustav. Za one koji još uvijek nisu sigurni o kakvom je državnom aktu riječ, ponovit ćemo gradivo. Ustav je temeljni pravni akt neke države kojim se uspostavlja politički i pravni poredak. Možda dio članova zajednice od gotovo 80.000 korisnika Facebook stranice ‘Hoću da to uđe u Ustav’ ne zna točnu definiciju Ustava. ali zasigurno se sjećaju kojim događajima je potaknuto kreiranje navedene stranice.

U prvoj polovici 2013. se naveliko počelo raspravljati o zajednici muškarca i žena te definiranju iste unutar temeljnog državnog zakona. U godini u kojoj je Hrvatska, slavno ili neslavno, ušla u Europsku uniju, u kojoj su se ostavljale i skidale dvojezične ploče u Vukovaru, nastavljena uhićenja korumpiranih javnih dužnosnika, Hrvati su odlučili testirati svoju toleranciju. Kako bi doprinijeli raspravi, dio pučanstva je odlučio kroz sarkastične komentare putem stranice ‘Hoću da to uđe u Ustav’ podijeliti svoje mišljenje. Kako bi izrazili stav o ozbiljnim ili sasvim trivijalnim stvarima, korisnici stranice su samo morali upisati ‘Hoću da uđe u Ustav….’.

Tako je jedan od prvih komentara glasio: ”Da burek može biti samo s mesom. Za mene je burek prirodna zajednica tijesta i mesa, ničeg drugog. Hoću da to uđe u Ustav!” Matej Č.

Uskoro je iz dana u dan pristizalo na desetke objava, stotine komentara i tisuće lajkova. Svi su imali nešto što su htjeli podijeliti i navodili da žele da baš to uđe u ustav.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=391726494294223&id=312252888908251

Javljali su se komentari o političarima, sportašima, hrani, školi, glazbi, obiteljskim odnosima, poslu, korupciji i niz drugih životnih, a tako hrvatskih pitanja. Bilo je i objava smiješnih fotografija, zanimljivih grafika i odličnih YouTube videozapisa. Nezaobilazne su postale objave članaka sa Sprdex.comUsklicnik.com. Sukladno promjenama u Facebook algoritmu i načinima objavljivanja na stranici se više ne pojavljaju objave korisnika već prevladavaju objave fotografija, linkovi članaka i drugi sadržaj uz popratni komentar administratora stranice.

Za korisnike su ostali komentari i ‘Posts to Page’ u rubrici s lijeve strane. Stranica je možda pokrenuta kao svojevrsni način izražavanja slaganja ili neslaganja s društvenim pitanjima i normama, ali je postala odličan humoristični kanal. Stvoren je način na koji Facebook korisnici svoje stavove ili razočarenja mogu predstaviti na duhovit i neobičan način.

3. Di je ovo?

Javnu Facebook grupu ‘Di je ovo?’ čini oko 2.150 članova koji objavljuju fotografije ili samo pokušavaju otkriti gdje su snimljene. Grupa je osmišljena kao zabavna i edukativna stranica na kojoj članovi mogu objavljivati djeliće manje ili više poznatih mjesta i građevina dok drugi u komentarima pokušavaju otkriti o kojoj lokaciji je riječ.

U samom je opisu grupe navedeno: ‘Grupa za usporedbu mentalnih mapa zajedničkog životnog okruženja članova, u ovom slučaju žitelja grada Zagreba i šire, čiji je cilj kroz igru zajednički stvoriti virtualnu kolekciju fotografija prostora koji doživljavamo i dijelimo. Grupa “Di je ovo?” je Facebook inačica igre pogađanja lokacije – jedan od članova postavi fotografiju neke zgrade, detalja, ambijenta i sl. koju ostali članovi potom pokušavaju locirati, prepoznati, komentirati, dijeleći usput svoja saznanja o lokalitetu, objektu ili detalju s fotografije.’

Određenim fotografijama je vrlo lako otkriti lokaciju dok su druge zahtjevnije. Veći dio fotografija je iz Zagreba i Hrvatske, a mnoge su iz Europe i cijelog svijeta. Kako je u samim pravilima navedeno da je poželjno koristiti autorske fotografije, većina članova i postavlja svoje radove pa su i mnoge fotografije same po sebi kvalitetan vizualan sadržaj. Autori ne smiju otkriti rješenje, ali smiju pomagati odgovaranjem na pitanja članova. U početku se gotovo uvijek pogađala lokacija fotografije, a otkako se povećao broj članova i izmijenio algoritam Facebook News Feeda, mnoge lokacije fotografija ostale su neotkrivene. Nisu čak ni toliko nepoznate nego ih nove objave fotografija prestižu i korisnici možda ni ne zapaze određene objave. Grupa je vrlo zanimljiva jer se mnogi članovi često s nostalgijom prisjećaju određenih mjesta.

4. Fronta za oslobođenje vrtnih patuljaka

Najmlađa od svih ranije navedenih stranica, a opet posve drugačija je stranica ‘Fronte za oslobođenje vrtnih patuljaka‘. Pokrenuta je u kolovozu prošle godine, a zadnja objava pokretača fronte je 4. studenog 2014. Unatoč kratkoj povijesti, stranica je prikupila 12 tisuća fanova na Facebooku.

Zašto je osnovana ova neobična fronta najbolje su opisali njeni pokretači: ‘Patuljci zaslužuju slobodu, isto tako kao što je zaslužuje i svaki čovjek. Oni nisu nikome naudili, niti su ikada pokušali pobjeći iz vrtova svojih patuljkovlasnika, što dovoljno govori o mentalitetu i dobroćudnosti ovog drevnog naroda. Zbog toga smatramo da je ovako ponašanje prema tim nedužnim stvorenjima nedopustivo…’

Svaki korisnik Facebooka poruku koja slijedi u nastavku opisa stranice je mogao shvatiti kako želi, a da postoji određena metafora u ‘akcijama’ ove fronte i objavama na Facebook stranici je gotovo pa kristalno jasno. Ono što je sigurno je to da su korisnici ove Facebook stranice, a ujedno i članovi fronte ozbiljno shvatili svoj cilj. Tako je na stranici objavljeno na stotine fotografija oslobođenih patuljaka koji su putovali svijetom i posjetili razne destinacije.

https://www.facebook.com/slobodapatuljcima/photos/a.272443589623944.1073741829.270739273127709/314013135466989/?type=1&theater

Patuljci su snimljeni i kako voze automobil, uživaju na plaži, sviraju klavir, čitaju, voze bicikl, kartaju, bave se sportom, druže se i navijaju. Poruke objavljene uz fotografije su bile ohrabrujuće, a na stranici je objavljena i udarna vijest o mirnom prosvjedu patuljaka na Markovu trgu. Patuljci su oslobođeni te je Fronta očito ispunila svoj zadatak i objavila fotografije svih oslobođenih, a registriranih patuljaka.

Znate li za još koju zanimljivu Facebook stranicu ili grupu?

Foto: Fronta za oslobođenje vrtnih patuljaka