Pinterest – kreirajte svoju virtualnu ploču

Pinterest – kreirajte svoju virtualnu ploču

Piše: -
Pinterest društvena mreža
Foto: mandimindingmoney.com

Posljednjih se dana kroz razne domaće i strane portale provlači ime nove društvene mreže – Pinterest. Iako se mnogi sigurno odmah pitaju je li uopće potrebna  još jedna društvena mreža, moramo napomenuti kako je Pinterest pokrenut još prije gotovo godinu dana, od strane mladih poduzetnika iz Kalifornije. Potaknuti podacima s portala Zimo odlučili smo sami isprobati ovu, kod nas još nepoznatu, društvenu mrežu te saznati što sve ona nudi. Pinterest je za sada nedostupan javnosti, što znači da funkcionira onako kako je na početku funkcionirao Gmail servis te kako danas funkcionira Google+ servis. U prijevodu, svoj račun možete otvoriti jedino uz pozivnicu već postojećeg korisnika. Nakon uspješnog registriranja uz pomoć ekipe sa Zimo portala, i mi smo dobili priliku zaviriti u Pinterest.

Pinterest registracija

Sam proces registracije sastoji se od upisivanja korisničkog imena, e-mail adrese te neizostavne lozinke. Nakon što ispunite ove podatke otvara se stranica na kojoj je ponuđeno 28 kategorija kao npr. umjetnost, automobili, hrana, humor, životinje, znanost, tehnologija, sport, muška i ženska odjeća i slično. Nakon što korisnik selektira ono što ga zanima, Pinterest će ga automatski povezati s drugim korisnicima sličnog interesa, a ukoliko vam to ne odgovara uvijek možete odabrati ”unfollow” gumb.

Pinterest društvena mreža
Ovako to izgleda na Pinterestu

Nakon što vas servis sam ”spoji” s drugima, na red dolazi opcija kreiranja vlastite ploče. Pinterest po defaultu nudi neke odrednice prema kojima korisnik sam može složiti svoju osobnu ploču, npr.  proizvodi koje voli, omiljena mjesta, omiljene knjige, stil, ljudi kojima se divi i slično. Kreiranje vlastitog pinboarda znači da će Pinterest za korisnika napraviti virtualnu ploču sa stvarima koje voli, i to prema kategorijama koje su odabrane na početku. Posljednji korak podrazumijeva ugradnju posebnog gumba koji će korisniku kasnije olakšati samo korištenje mreže. Jednom ugrađen ”pin it” gumb u vaš pretraživač omogućava vam da fotografiju koja vam se sviđa s bilo koje web stranice automatski objavite na svom Pinterestu.

Kreiranje virtualne ploče

Pinterest društvena mreža
A ovako izgleda vaš profil

Nakon ovog službenog dijela, slijedi nešto puno zanimljivije – otvara se velika virtualna ploča sa svim objavama osoba koje pratite. Iako na prvi pogled djeluje pomalo natrpano, jednom kada se naviknete na ovu jednostavnu društvenu mrežu, shvatit ćete da je zapravo vrlo zanimljiva i posebna. Sve što netko objavi, naravno, možete repinati (funkcija identična retwittanju), lajkati i komentirati, dok isto to za vaše objave mogu napraviti drugi korisnici.

“Pinterest je mreža koja svakom korisniku nudi promoviranje vlastitih interesa i zapravo je dosta različita od svima poznatih Facebooka i Twittera.”

Osobni profil osmišljen je tako da na jednom mjestu prikaže sve bitno – profil korisnika i pinboard, a da pritom izgleda jednostavno i posloženo. Uz fotografiju profila nalaze se virtualne ploče u koje sami stavljate fotografije onoga što volite.

Privatnost na Pinterestu

Ono što mnoge najviše zanima prilikom otvaranja profila na nekoj društvenoj mreži su postavke privatnosti. Pinterest tako uz postavkama nudi opciju da povežete servis sa svojim Facebook profilom, da linkate svoje pinove na Twitter, da sakrijete svoj Pinterest profil iz pretraživača ili da, na kraju krajeva, obrišete svoj Pinterest račun.

“Pinterest u većini koriste pripadnice ljepšeg spola, i to one između 25 i 44 godine.” – Mashable.com

Naš savjet: Obavezno isprobajte Pinterest!

Budući da nije isto opisati ovu zanimljivu mrežu riječima i vidjeti kako ona zapravo izgleda preporučamo da što prije pošaljete svoj zahtjev Pinterestu i sami isprobate sve mogućnosti koje on nudi. Možda ćete na pozivnicu za kreiranje vlastitog pinboarda morati malo pričekati, ali jednom kada ona stigne na vaš e-mail vjerujemo da ćete biti zadovoljni Pinterestom i načinom na koji on funkcionira.