Na YouTubeu je osvanulo više od milijun minuta povijesnog video sadržaja!

Na YouTubeu je osvanulo više od milijun minuta povijesnog video sadržaja!

Piše: -
Youtube povijesni video

YouTube je upravo postao jednom od najvećih riznica povijesnog video sadržaja na internetu.

Novinska agencija The Associated Press je u partnerstvu s British Movietoneom na YouTubeu objavila više od milijun minuta digitaliziranog povijesnog videa. Kako napominju, ovo je najveći upload povijesnog sadržaja na YouTube otkad ova društvena mreža postoji, a cilj projekta je stvoriti besplatnu vizualnu enciklopediju kroz koju bi se svima sadašnjim i budućim generacijama dao uvid u neke od najznačajnijih događaja koji su oblikovali svijet u zadnjih 120 godina.

„Kombinacija arhivskih materijala u vlasništvu The Associated Pressa i kolekcije British Movietonea stvaraju nevjerojatno vizualno putovanje kroz događaje koji su oblikovali našu povijest. U Associated Pressu smo uvijek začuđeni količinom materijala kojima imamo pristup, a njihovim uploadom na YouTube sada po prvi put i šira javnost može uživati u nekima od najznačajnijih trenutaka iz povijesti“, rekao je Alwyn Lindsey, Associated Pressov direktor međunarodne arhive.

Dva spomenuta kanala obogatila su YouTube za više od 550,000 novih video klipova koji se vremenski protežu od 1895. godine pa sve do sadašnjeg vremena. Među njima su video razornog potresa u San Franciscu 1906. godine, rijetko viđene snimke bombardiranja Pearl Harbora, pad Hindenburga, doček Marilyn Monroe za vrijeme njezinog prvog posjeta Londonu 1950-ih i snimke s modnih revija na kojima se pojavljivala Twiggy, poznati engleski model koja je obilježila modu šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Novi YouTube povijesni video materijali prije su postojali samo u povijesnim arhivima i muzejima, a sada će zasigurno biti često korišteni u edukativne svrhe ili kao inspiracija povijesnim entuzijastima.

Što kažete na ovaj projekt? Postoji li neki povijesni video koji ste oduvijek htjeli pogledati, a niste imali priliku?

Fotografija: Gus Pasquerella / Wikimedia Commons