Microsoft uvodi virtualnog asistenta Cortanu na iOS i Android

Microsoft uvodi virtualnog asistenta Cortanu na iOS i Android

Piše: -
Microsoft donosi Cortanu na Ios i android

Platformama za smartphoneove dominiraju Google i Apple, a Microsoft nema velike šanse preuzeti im značajniji dio tržišta. Windowsa trenutno nema u željenom obujmu na mobitelima i tabletima, tako da se moraju povezati s drugim operativnim sustavima kako bi korisnicima omogućili kompletnije iskustvo i povećali iskoristivost svojih proizvoda.  S obzirom na to da Microsoft nikako ne uspijeva konkurirati u području mobilnih platformi spomenutom dvojcu, odlučili su proširiti svoj utjecaj i stati im na kraj, gdje dolazimo do današnje teme – Cortana dolazi na Android i iOS.

Niste imali prilike susresti se s Cortanom? Izdvajamo najbitnije

Cortana funkcionira tako da Microsoft prikuplja i koristi vašu lokaciju, kontakte, glasovne unose, podatke iz poruka e-pošte i SMS-ova, povijest preglednika, povijest pretraživanja, pojedinosti kalendara i druge podatke, te tako sustav opskrbljuje informacijama putem kojih se individualno prilagođava svakom korisniku. Na iOS-u i Androidu prepoznat će tko ste, sinkronizirati vaše podatke s uređajima i prikazivati obavijesti podsjetnike i ažuriranja. Bit ćete u mogućnosti iskoristiti njene mogućnosti pretraživanja i pristupiti svemu što se nalazi na vašim uređajima. Ukratko, Cortana objedinjuje sve najbolje karakteristike Google Now-a i Appleove Siri.

“Android aplikacija debitirat će sljedećeg mjeseca, a IOS verzija kasnije ove godine”, izjavio je Joe Belfiore, voditelj dizajna Windowsa u Microsoftu.

Većina funkcionalnosti glasovnog asistenta biti će dostupna na Apple i Google platformama, ali korisnici neće moći koristiti sve funkcionalnosti kao što mogu na Windows Phone sustavu. No, osim sposobnosti da pokrene određene aplikacije ili mijenja postavke uređaja vašim glasom (Apple i Google nisu dopustili), iskustvo će biti jednako kao i na Microsoftovoj platformi. Nova Cortana imat će ulogu virtualnog asistenta za Windows 10, čiji je cilj da lakše koristite desktop softver s iOS i Android uređajima. Ovakva otvorenost i povezivost koja dolazi iz Microsoftove radionice ovim potezom sigurno će prodrmati tržište pametnih telefona jer korisnici više neće biti osuđeni na proizvode iz Googlea i Applea, već će imati i treći, po svemu sudeći bolji izbor.

Kako će Cortana napasti tržište?

U Gatesovoj kompaniji shvatili su da  moraju iskoristiti svaku mogućnost za proboj svojih aplikacija na mobilne uređaje. Takvo razmišljanje proizlazi iz najnovijih podataka koji pokazuju da Windows Phone drži samo 3,8 posto smartphone tržišta u SAD-a. Sada, svojim korisnicima žele pružiti povezano iskustvo sa svim njihovim uređajima, a da bi to ostvarili odlučili su prihvatiti strategiju suprotnu Appleovoj i proširiti se na konkurentske platforme. Osim toga, kako bi nadmašili Googleov Now i Appleovu Siri, Microsoft se fokusirao na Cortanu kao sastavni dio operativnog sustava Windows 10. Tvrtka želi ponuditi sveprisutan pristup, tako da planira uvođenje asistenta na desktop računala, prijenosna računala, Xbox One, Windows 10 mobilne uređaje, pa i konkurentske platforme.

Windows 10 za desktop imat će integriranu Phone Companion aplikaciju koja će promovirati ne samo Cortanu, nego i ostale Microsoftove usluge – zajedno s potrebnim Android i iOS aplikacijama. Phone Companion će usmjeravati i voditi vlasnike Android i iOS uređaja kroz korake povezivanja s aplikacijama kao što su Cortana, Office, OneDrive OneNote, Outlook i Skype, i ako je moguće, sinkronizirati podatke između Windows 10 i smartphonea ili tableta. Primjerice, fotografije snimljene na iPhoneu, usklađivat će se s Photos aplikacijom na Windows 10, dok će se glazba pohranjena na OneDriveu moći slušati na Android ili iOS uređajima.

Lansiranje Android aplikacije Cortane zakazano je za kraj lipnja, dok će izdanje za iOS verziju krenuti “kasnije ove godine.” Još uvijek nije objavljen službeni datum izlaska za Windows 10, a kada izađe trebao bi biti kompatibilan s iOS i Android sustavom.

Cortana je kompletnija, ali problem i dalje postoji

Cortana će svojim organizacijskim mogućnostima sigurno biti od velike koristi poslovnjacima koji imaju puno obaveza i zadataka tijekom dana. S ovim poboljšanjima koja praktički sve rade za korisnika i upotrebom na Android i iOS platformama, definitivno se nameće kao napokon konkurentan proizvod momcima iz Applea i Googlea.

S osobnog stajališta autora ovog teksta virtualni asistenti su kompletno nepotrebni osobi koja dovoljno dobro upravlja vremenom i sadržajem na svojim uređajima, iako svakako intrigira isprobavanje nove mogućnosti koje donosi Microsoft. Najveći problem kod svih virtualnih asistenata je prepoznavanje glasovnih naredbi, pa ih korisnici uglavnom koriste za ubijanje dosade, a zapostavljaju stvarnu namjenu takvih aplikacija.

Ako Cortana na naše tržište dođe s implementiranim prepoznavanjem hrvatskog jezika (što je jako teško da će se dogoditi), s obzirom na to da možemo reći kako posjeduje sve najbolje od Googleovog Now i Appleove Siri, vjerujem da bi imala šanse da ju se shvati ozbiljnije nego ostale virtualne asistente na tržištu.

Međutim, gledajući dosadašnja iskustva hrvatskih korisnika s virtualnim asistentima, i to uzmimo sa zadrškom.