Meerkat dobio 14 milijuna dolara, Twitter odgovorio aplikacijom Periscope

Meerkat dobio 14 milijuna dolara, Twitter odgovorio aplikacijom Periscope

Piše: -
meerkat periscope live streaming

Stiglo je novo doba u domeni društvenih mreža – doba live streamanja videa ravno s vašeg mobitela.

Na tržištu su se u ovoj domeni pojavila dva lidera: Periscope i Meerkat. Ovaj potonji bio je apsolutni hit na nedavno održanoj SXSW konferenciji, a prije nekoliko dana iz kompanije su objavili kako su od investitora dobili ulaganje od 14 milijuna dolara.

Pokretač Meerkata, Ben Rubin, ovu je vijest zanimljivo objavio upravo preko live streama pokrenutog na Meerkatu. U obraćanju medijima Rubin je izjavio kako se u proteklim tjednima susreo s brojnim potencijalnim ulagačima, ali i odbacio tvrdnje da njegov proizvod nema budućnost te da ga konkurencija polako sustiže.

“Ako imate dobru ideju, a smatrate da već barem 10 timova ne radi na istom ili sličnom projektu, onda nemate dobru ideju”,  šaljivo je poručio Rubin.

Inače, ova vijest stigla je u medije samo nekoliko sati nakon što je Twitter objavio lansiranje vlastite aplikacije za live streaming – Periscope. Twitter ga je kupio još u siječnju za nešto manje od 100 milijuna dolara, a sve do prije par dana držao ga je u ograničenoj beta fazi kako bi popravio eventualne mane koje je aplikacija imala.

Iako su aplikacije u srži iste, ipak se u nekoliko stvari razlikuju. Periscope, nešto dotjeraniji i izgledom ljepši, ima opciju da se videomaterijale nakon streama uživo još jednom pregleda. S druge strane, Meerkat ima tu prednost da je na tržište stigao prvi, sakupio par stotina tisuća korisnika u čemu mu je upravo pomogao i Twitter koji je na svom servisu dopuštao Meerkatu povezivanje i dijeljenje videa s followerima. Nedavno je Twitter, nakon što je razvio svog ‘konja za trku’, tu pomoć ukinuo.

Slijedi nam napetih nekoliko mjeseci i borba za tron najbolje live streaming aplikacije.

Fotografija: Anthony Quintano