Magazin Forum – pravo novinarstvo, a ne biznis

Magazin Forum – pravo novinarstvo, a ne biznis

Piše: -
Magazin Forum novine

Tjedni magazin Forum je pokrenula Styria, a redakciju su činili iskusni novinari Večernjeg lista. Vrlo brzo magazin se na medijskoj sceni etablirao kao utjecajan tjednik bez žutila koji poštuje profesionalne novinarske standarde te je stvorio respektabilan imidž s temama koje su bitne za društvo. To su prepoznali i čitatelji koji su Forum rado kupovali, čitali i hvalili na društvenim mrežama i međusobno. No, bez obzira na nagli uzlet i povjerenje koje je stekao, Forum se ipak ugasio nakon samo deset mjeseci izlaženja.

Redakcija je svoje čitatelje obavijestila o gašenju tjednika jer “unatoč pozitivnom trendu naklade i čitanosti, trenutačni opći gospodarski kontekst, koji prisiljava većinu oglašivača na smanjeno investiranje u marketinške aktivnosti i oglašavanje, ne dopušta nastavak izdavanja koje bi bilo financijski opravdano.”

Po prestanku izlaženja tjednika dio novinara vratio se u Večernji list, neki su otišli, a dio je postao ‘višak’. HND je upozoravao na nastalu situaciju i javno prozvao upravu Večernjaka: “Velika je šteta za novinarstvo u cjelini što se kvalitetni tjednik nedavno ugasio. Ali ovakva namjera uprave da Forumove novinare otpusti može se shvatiti jedino kao odmazda jer su ti novinari sudjelovali u prošlogodišnjem 26-dnevnom štrajku u Večernjem listu”.

Odluka o gašenju Foruma neugodno je iznenadila i razočarala mnoge čitatelje. Od uobičajenih pohvala, društvene mreže preplavile su molbe za ponovnim pokretanjem tjednika, a osnovana je i Facebook grupa ‘Svi koji žele da tjednik Forum nastavi s izlaženjem’. Forum je bez sumnje bio jedini neovisan tjednik koji se usudio ponuditi kvalitetno novinarstvo, upravo ono od kojeg gotovo svi bježe opravdavajući se zahtjevima tržišta i publike.

Forum online – besplatan sadržaj za čitatelje

Ipak, nakon devet mjeseci stanke, dio bivših novinara i urednika tjednika te njihovi kolege prošlog su se mjeseca okupili oko udruge Dom kulture kako bi ponovno pokrenuli Forum u online obliku te nastavili gdje su stali.

Prema najavi Gorana Borkovića, predsjednika udruge, Dom kulture je u postupku preuzimanja domene www.forum.tm, a njezino ‘probno emitiranje’ očekuje se već za desetak dana. Osim oživljavanja Forumovog portala, cilj udruge je i pružanje mogućnosti ostalim novinarima da dobiju temelj za platformu koja će im omogućiti potpunu širinu i slobodu djelovanja.

Uz Gorana Borkovića, predsjednika udruge i jednog od urednika u tjedniku Forum, osnivači su: glavna komentatorica Foruma Jasmina Popović, bivši glavni urednik Borna Keserović, najbolji hrvatski istraživački novinar za 2012. godinu Sergej Županić te ugledni novinari poput Sandre BartolovićSanje Despot i Saše Vejnovića.

Iako je Forum započeo kao tiskani medij, on svoj put nastavlja u obliku online portala isključivo zbog financijskih razloga. Kako iz udruge naglašavaju, Forum.tm je neprofitni medij, a svrha ove priče je novinarstvo, ne biznis, tako da će sav online sadržaj biti besplatan za čitatelje. Donacije i partnerstva su dobrodošli ali oni će biti prihvaćeni isključivo uz jasno određene uvjete. U planu je  prijava za sredstva koja neprofitnim medijima dodijeljuju Hrvatska i Europska unija, a pokrenute su suradnje sa sličnim portalima u Europi i regiji.

Magazin Forum novine
Sadržaj na portalu neće podilaziti niskim strastima publike.

Forum novine – drugačiji novinarski medij

Prema najavama Forumaša portal će biti ‘novinarski medij’ koji će po mnogočemu biti novost na domaćoj medijskoj sceni. Tako će, primjerice, umjesto klasične hijerarhije uredničkog kolegija, svi novinari jednakopravno sudjelovati u kreiranju sadržaja. Namjera Forumaša je izgradnja široke novinarske mreže, a da su na dobrom putu pokazuju i brojne zaprimljene prijave novinara i slobodnjaka koji se žele uključiti.

Hrvatska medijska scena svakim danom pada u sve težu krizu, a novinarstvo gubi svoju svrhu i pretvara se u biznis koji pogoduje političarima, bogatašima i oglašivačima. Klikovi i brojke znače sve, kvaliteta i sadržaj su sporedni, a vlasnici medija opravdavaju se zahtjevima tržišta. Žutilo, kvantiteta na štetu kvalitete, kopiranje, senzacionalizam i afere udomaćili su se u novinarstvu. No, dok postoji dio publike čije ukuse sve navedeno (donekle) zadovoljava, postoji dio koji je zahtjevniji i kritičniji, a u ovakvom medijskom siromaštvu ne nalazi dio prostora za sebe. Forum otvara prostor upravo za njih, za sve one koji ne žele biti dio takvog medijskog cirkusa; sadržaj na portalu neće podilaziti niskim strastima publike, a njegovi će novinari profesionalno raditi ovaj častan posao.

“Preuzeli smo Forum.tm upravo zato što želimo nastaviti tamo gdje je tjednik Forum stao. Nećemo zanemarivati važne dnevne događaje, ali kvantitetom se nećemo baviti. Iako smo portal, ‘klik’ nam neće biti imperativ, pa tako čitatelje nećemo varati lažnim i bombastičnim opremama da otvore zapravo isprazan i imbecilan tekst. Želimo samo biti profesionalni i pošteni, da se nikad ne moramo sramiti onoga što objavljujemo. U takvom mediju novinari pišu sve ono što pouzdano znaju, istražuju sve ono što čuju, objavljuju samo ono što su provjerili. Takvoj je redakciji cilj imati novinare koji znaju stvari staviti u kontekst, koji se ne bave copy-paste novinarstvom, koji imaju stav. Napokon, čitatelji takve novine cijene i vjeruju im i zato se nadamo da će nam se broj suradnika idućih dana još više povećati”, rekao nam je Borković.

Sve su to razlozi zbog kojih je najava o ponovnom pokretanju Foruma izazvala veselje i nestrpljenje kod vjernih čitatelja, još više zato što znaju da ih novinari kojima su ukazali svoje povjerenje neće podcjenjivati jeftinim sadržajem. Od Foruma možemo očekivati pošten pristup, onaj koji se sve više gubi iz utjecajnih medija i napokon malo pravog novinarstva koje u posljednje vrijeme viđamo uglavnom u teoriji.

Foto: Pixabay