Od pokretanja do prvog videa: Kako napraviti YouTube kanal?

Od pokretanja do prvog videa: Kako napraviti YouTube kanal?

Piše: -
Kako napraviti YouTube kanal

Iako je YouTube već svima poznat internetski servis, ponekad je dobro, naročito za one koji su tek otkrili ovu društvenu mrežu, pojasniti osnovne postavke i dati odgovore na pitanja, kao što su: kako napraviti YouTube kanal, kako staviti video na YouTube, te kakvu ulogu ima YouTube pretplata na pojedini kanal. YouTube je popularna društvena mreža za razmjenu video sadržaja na kojem korisnici mogu postavljati, pregledavati, pretraživati i komentirati video isječke, a svaki pojedinac može na njoj otvoriti vlastiti kanal. Koraci kreiranja kanala prilično su jednostavni pa ćemo proći kroz njih na što razumljiviji način.

1. Kreiranje YouTube kanala

Registracija je jednostavna kao i na svim drugim društvenim mrežama. Nakon otvaranja početne stranice potrebno je kliknuti na plavi gumb ‘Sign In’, desno na vrhu ekrana. Ako još uopće nemate Google račun, otvorit će vam se stranica na kojoj ćete morati upisati podatke kako bi aktivirali Gmail račun. Naime, Google i YouTube djeluju zajedno od 2006. godine, kada je Google kupio YouTube. Od tada, svaka registracija na YouTube obavlja se preko Google računa. Na stranici koja vam se otvorila sada kliknete na crvenu kućicu ‘Create New Account’ i nakon što upišete svoje osnovne informacije poput imena, prezimena i datuma rođenja te odredite koja će vam biti lozinka kliknite na ‘Continue’.

Kako napraviti YouTube kanal

Također, kada se ulogirate, klikom na vaše korisničko ime u vrhu desno možete pregledati svoj YouTube kanal koji vam prikazuje informacije o kanalima koje pratite, video zapise koje ste pogledali te vam daje mogućnost promijeniti neke od postavki računa.

2. Pretplata na željeni YouTube kanal

Možda će vam biti teško pronaći YouTube kanal koji vas zanima jer ih je na YouTubeu zbilja mnogo, a taj broj svakim danom sve više raste. Ipak, servis YouTube pokušava promovirati najvažnije kanale (one koji imaju najviše klikova, ali i oglasa), kojima je u cilju njihove popularnosti objaviti što zanimljiviji YouTube film. Mnogi od tih kanala mogu imati dobar sadržaj, ali to će vam rijetko pomoći da pronađete vama najzanimljivije. Nove kanale možete otkriti na način da pregledate one koje prate i drugi korisnici. Također, među videima koje ste ranije pogledali, a navedeni su u vašoj povijesti pregledavanja, možda se nalaze kanali koji imaju kvalitetan sadržaj pa je uvijek dobro na tim kanalima označiti crveni gumb ‘Subscribe’ koji se nalazi ispod svakog videa na određenom YouTube kanalu.

Kako napraviti YouTube kanal

Pisali smo i o 10 YouTube kanala za koje smo sigurni da ćete rado gledati pa neka vam oni posluže kao inspiracija.

3. Kako staviti video na YouTube?

Nakon što smo pojasnili kako napraviti YouTube kanal, te kakvu ulogu ima YouTube pretplata, pokazat ćemo da je i postavljanje vlastitih sadržaja prilično lako. Kada uredite video koji želite postaviti i spremite ga na vašem računalu ili vanjskom prijenosnom disku, kliknite na kućicu ‘Upload’ koja se nalazi na vrhu, desno od polja za pretraživanje.  Prije odabira videa koji ćete postaviti, možete označiti hoće li vaš YouTube video isječak biti ‘Public’, dakle vidljiv svim korisnicima ili će biti ‘Private’, te ćete ga samo vi moći pregledavati. Nakon toga odaberite u svojim dokumentima video koji želite postaviti na svoj YouTube kanal. Učitavanje i spremanje videa će potrajati ovisno o njegovoj veličini.

Kako napraviti YouTube kanal

I to je to! Ako još uvijek postoje neke nejasnoće preporučam da pogledate službeni YouTube vodič za početnike.