Kako napraviti Twitter profil i što nakon toga?

Kako napraviti Twitter profil i što nakon toga?

Piše: -
Kako napraviti Twitter profil

O Twitteru pjevaju već i ptice na grani (ne, nisam krenuo pisati ovaj post samo kako bih iskoristio ovaj pun), zajednica „cvrkutavaca“ je jedna zbilja impresivna brojka, ali ono što mnogo puta zaboravljamo je da ta zajednica svakim danom, ako ne i sekundom, privlači nove članove, najčešće iskusnije Facebook korisnike koji traže neko novo društvenomrežno iskustvo.

Po nekim predviđanjima, Twitter će u bliskoj budućnosti postati toliko jak da će zamijeniti SMS poruke, a to mi se uopće ne čini kao nekakvo pretjerivanje jer, gledajući po sebi, prije sam slao po desetak SMS-ova dnevno. Sada ih pošaljem desetak u mjesec dana. No dosta o mojim SMS navikama, post ‘kako napraviti Twitter profil i što nakon toga?’ napisan je za dvije kategorije ljudi: a) Twitter početnike i b) znalce koji nemaju vremena ili ne žele totalnim Twitter početnicima objašnjavati kako otvoriti i srediti svoj Twitter kprofil pa im je potreban jedan post u kojem je sve to fino objašnjeno. Vi iz druge skupine, tu ste, pošaljite link ovima iz prve, a vi iz prve skupine – čitajte, upijajte znanje i imat ćete sređen profil za manje od 10 minuta.

Što je Twitter?

Pa krenimo ispočetka – Twitter je mikroblogerski servis pokrenut 2006. kada se još zvao Twttr. Ideja je jednostavna, pišete objave u maksimalno 140 znakova, pri tome „pratite“ ljude ili brendove koji su vam zanimljivi, njima dođe obavijest da ih pratite, pa ako žele mogu zapratiti i vas što nije obavezno, ali je kulturno, da odmah ubacim i neke smjernice Twitter bontona. Svaki put kada osoba ili brend kojeg pratite tvitne nešto novo, vama se to prikaže na vašem Twitter timelineu, a isto vrijedi i za obrnutu situaciju. Nema više Facebook algoritma koji vam u timelineu skriva objave prijatelja s kojima ocjeni da si i niste nešto super (jer da jeste, lajkali bi mu/joj svaku objavu, naravno), ne, ovdje svi vide sve, dok god se međusobno pratite.

“Oh, ovo će biti zarazno…”, Dom Sagola, jedan od idejnih začetnika Twittera, o Twitteru

‘Spreman sam! Ja bih tvitao!’

Ne tako brzo. Prije kreiranja Twitter korisničkog računa potrebno je dobro se zapitati je li Twitter doista za vas? Najbrži odgovor ćete dobiti postavite li si nekoliko potpitanja. Želite li biti stalno aktivni na još jednoj društvenoj mreži? Jeste li u stanju sročiti većinu životnih situacija u 140 znakova? Znate li osnove ponašanja na internetu? Imate li smartphone? Želite li upoznati hrpu zanimljivih ljudi? Ako vam je „da“ odgovor na ova pitanja, nema dileme, bez problema ćete se uklopiti u Twitter zajednicu, a ukoliko je „ne“ odgovor na bilo koji od njih, mislim da je vrijeme za klik na crveni ‘x’ u jednom od kuteva vašeg monitora.

Kako napraviti Twitter profil?

Još ste tu? Super. Krenimo onda.

Prvi korak je klik na https://twitter.com/. Nakon toga će vam se pojaviti ovakav prozor (moguće da će pozadinska slika biti drugačija):

Twitter profil

U ‘Sign up’ kućicu upišete ono što se od vas i traži: svoje ime i prezime, email i lozinku. Nakon toga birate svoje korisničko ime koje mora biti unikatno, a s obzirom da ih postoji preko 500 milijuna, smišljanje originalnog bi u nekim slučajevima mogao biti problem. No ne očajavajte, ako vam ne prođe ni prvi, ni drugi pa ni peti, deseti sigurno hoće. Budite uporni, zamislite da je to u biti Twitterov mehanizam filtriranja svih kojima ipak nije toliko stalo do korištenja Twittera, ali to niste vi, zar ne?

Napomena: imajte na umu da će i vaše korisničko ime zauzimati dio tvita ako vas netko bude spominjao u njemu ili vam odgovarao. Maksimalna dužina korisničkog imena je 15 znakova, ali pripazite da se vaš sastoji od što manjeg broja jer, ne zaboravite, u cijeli tvit možete ‘ugurati’ samo njih 140. Također, svoje Twitter korisničko ime možete promijeniti u bilo kojem trenutku, naravno, pod uvjetom da novoizabrani već nije u uporabi.

Nakon ovog, nekima više, nekima manje mukotrpnog procesa, na email adresu vam stiže potvrdni mail za aktiviranje vašeg Twitter profila.

Uređivanje Twitter profila

Sada kada je cijeli proces registracije gotov, možete započeti s ispunjavanje svih stavki svojeg profila.

Twitter profil

Nakon što se prvi put ulogirate, kliknite na kotačić u gornjem desnom kutu i izaberite opciju Edit profile. Ovdje imate nekoliko stavki pa ću ukratko opisati najvažnije opcije iz svake:

Account – tu možete mijenjati svoje korisničko ime, a što se tiče ostalih opcija, važno je da ostavite kvačicu na ‘Let others find me by my email address’, kako bi vas ostali prijatelji lakše pronašli na Twitteru u slučaju da ne znaju pod kojim ste korisničkim imenom registrirani. Također, ociju ‘Protect my tweets’ ostavite neoznačenu jer, čemu služi ova društvena mreža ako ne želite svoje tvitove otvoreno dijeliti s drugim korisnicima? Naravno, kao što ni na Facebooku nećete napisati baš bilo što, tako ćete odvagnuti koliko su vaši tvitovi primjereni. S ovim vam ne mogu pomoći jer se tu prvo morate opeći kako bi naučili, ali to je u redu jer ćete vrlo brzo shvatiti ton kojim tvita većina korisnika.

Također, savjetujem da i opciju ‘Add a location to my Tweets’ ostavite praznom, barem dok nas se Twitter ne udostoji uvrstiti na popis podržanih zemalja jer će vam svaki put kada nešto tvitate s uključenom lokacijom pisati da se nalazite u Italiji. Možda nam Twitter na taj način želi poručiti da odemo na put i malo se odmorimo od svakodnevne žurbe? Volim misliti da je to pravi razlog.

Password – ovdje mijenjate svoju lozinku u slučaju da vam netko upadne na profil. Nadajte se da nećete nikada morati posjetiti ovu opciju.

Mobile – opcija aktiviranja svojeg telefonskog broja kako bi svi oni koji su zakinuti za smartphone Twitter koristili preko SMS-a. Opcija koja većini ništa ne znači, ali Hrvatska ipak nije podržana pa će vam još više ništa ne značiti.

Email notifications – sve opcije u kojima vam stiže nešto na email (osim nekih novosti od strane Twittera, a i to nije pretjerano nužno) obavezno isključite jer će vam inbox biti zatrpan porukama kad god vas netko zaprati, retvita, spomene u tvitu, a to zna biti vrlo naporno. Ako ste se odlučili koristiti Twitter onda vam takve notifikacije ne trebaju jer ćete svejedno tu i tamo čekirati što ima novo („tu i tamo“ će se s vremenom pretvoriti u svakih 10 minuta, upozoreni ste).

Profile – ovdje sliku jajeta mijenjate za svoju profilnu fotografiju koju bi bilo pametno što rjeđe mijenjati jer, vidjet ćete i sami dok ćete pregledavati svoj Twitter timeline, prvo ćete primjetiti fotku, pa ime, a tvit tek na kraju tako da je važno izgraditi svoj Twitter identitet i držati ga se. Također, ovdje imate prostor od 160 znakova za kratku biografiju, a tu je i kućica za adresu vašeg bloga, projekta ili weba poslodavca kojeg želite podijeliti s ostalim tviterašima kako bi dali do znanja čime se bavite, a način na koji ispunite ove dvije opcije ponekad može biti razlika između toga da netko samo preleti preko vašeg profila i da vas zaprati. Header fotografija je došla sa zadnjom Twitter nadogradnjomi ona će popuniti prostor oko profilne fotografije pa tu stavite nešto što vas opisuje i što volite. Primjerice, ja sam stavio jedan wallpaper New Yorka jer mi je oduvijek bio san posjetiti taj grad.

Opciju da povežete Twitter s Facebookom (i obrnuto) niste ni vidjeli. Pravite se da ne postoji i ni ne pomišljajte koristiti ju. Zašto? Zato jer ne želite da vas odmah na početku drugi tviteraši gledaju kao lijenčinu kojoj je tlaka napisati tvit pa će sve što ima za reći samo kopirati s Facebooka, najčešće u obliku nekakvih polutvitova jer sigurno nećete paziti da vam Facebook status ima 140 znakova. U obrnutom slučaju ćete postati predmet sprdnje svojih Facebook prijatelja jer ih zatrpavate hashtagovima koji im ništa ne znače.

Design – kada ste gotovi sa svim važnijim postavkama, sada na red dolazi i malo igranja. Ovdje na svojem profilu možete ubaciti predefinirani ili vlastiti wallpaper (koji će biti vidljiv samo kada netko ide na vaš profil preko računala), ili se igrati s detaljima poput promjene boje linkova u tvitovima. Nije puno, ali čovjeka veseli.

Apps – ovo je popis svih aplikacija i servisa, poput primjerice Instagrama, kojima ste dopustili pristup svojem Twitter profilu. Ukoliko vam je neka aplikacija sumnjiva ili neku više ne koristite, maknuti ih možete klikom na ‘Revoke access’.

Widgets – stvaranje widgeta za web stranice i blogerske platforme poput WordPressa.

Dobrodošli na Twitter!

I eto ga, Twitter profil je sređen do kraja, oči vam se sjaje i želite zapratiti čitav svijet i reći mu koliko ga volite. No, ipak je ovo nekakav vodič za totalne početnike pa će se neki pitati što sad. Kako tvitnuti? Što napisati? Zašto svi ignoriraju moje tvitove? Svi ti, kao i još mnogo drugih odgovora dolaze idući tjedan kada ću se dotaknuti samog tvitanja pa ćete saznati što ne raditi, čega se trebate čuvati i naravno, kako svaki tvit ugurati u točno 140 znakova kako bi se onda uokolo mogli pobjedonosno šepuriti i gurati mobitel prestravljenim prolaznicima pod nos.

Ukoliko vam nešto nije jasno, a vezano je uz kreiranje Twitter profila ili Twitter općenito, napišite komentar ispod teksta i odgovorit ću u najkraćem mogućem roku osim ako ne tvitam neki hejt, onda vas molim za strpljenje. Kada pokušavate izraziti svoju ljutnju u 140 znakova to zna potrajati.

Također, ne zaboravite na Twitteru zapratiti InPublic. Bonton, jel. ;)

Fotografija: Garrett Heath / Flickr