Nova zvijezda: Kako je stvoren društveno odgovoran Radio Student?

Nova zvijezda: Kako je stvoren društveno odgovoran Radio Student?

Piše: -
Kako je stvoren Radio Student

U današnje vrijeme je teško pronaći radijsku frekvenciju koja će osim zabave ponuditi i informacije, dakle infotainment. Ipak jedan radio uz zabavu nudi kvalitetne informacije iako su novinari koji na njemu rade studenti. Naravno, riječ je o Radio Studentu koji sve više Zagrepčana sluša na frekvenciji 100.5. Dok se na komercijalnim radijskim postajama u Hrvatskoj uglavnom vrti glazba, i to uglavnom jedan te ista playback lista, ovaj radio nudi niz informativnih emisija, pomno izabranu glazbu i vijesti.

Dok ga mnogi smatraju alternativnim, njegov program pokriva ono što drugi radijski programi nemaju, a trebali bi imati. Osim što Radio Student nudi kvalitetniji program od mnogih radijskih postaja, možemo se nadati da će se iz njegova rada razviti kvalitetni medijski djelatnici i barem pokoji hrabar novinar poput Ivane Lekšić, radijske novinarke i urednice iz Bjelovara koja je otkrila kakvim metodama lokalni radijski nakladnici pronevjeruju sredstva Fonda za pluralizam elektroničkih medija.

Iz vlastitog iskustva mogu reći da je Radio Student prava odskočna daska u svijet medija jer upravo volontiranjem na neprofitnom radiju studenti mogu otkriti koje su teme uistinu važne te kakav bi radijski program trebao biti. Grešaka u samom radu ima jer se studenti često oslanjaju samo na pomoć starijih kolega, ali trud i rad donose rezultate u obliku kvalitetnog programa te samim time i do priznavanja od strane slušatelja.

Urednik Radio Studenta Ivan Vlašić smatra kako studenti  koji rade na radiju imaju potencijala te da su zaslužni za jačanje medijske pisemnosti, a više o radiju i planovma za budućnost možete pročitati u zanimljivom intervju sa samim urednikom.

Kako je nastao Radio Student, odnosno kako je tekao njegov razvoj od fakultetskog radija do jedne od slušanijih hrvatskih radio postaja?

Radio Student je pokrenut 1996., kao praktičan produžetak kolegija Radio Studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti, s ciljem praktične izobrazbe studenata novinarstva za rad na radiju. Ubrzo je prerastao okvire radionice i svojim specifičnim glazbenim, a kasnije i programskim izričajem postao prepoznat u medijskom prostoru Grada Zagreba, kao radijska postaja koja promiče uvjetno rečeno ‘alternativniju’ glazbu i programske sadržaje koji promiču opće dobro – ljudska prava, zaštitu okoliša, civilno društvo, kulturu i slične dimenzije koje tvore sadržaje od javnog interesa.

Koje područje čujnosti prekriva i planira li se širenje?

Koncesija koju je Radio Student dobio odnosi se na dio Grada Zagreba, a možemo reći da manje-više kvalitetnim signalom pokriva cijeli Zagreb. Svako godine upućujemo zamolbe nadležnim institucijama za povećanjem snage odašiljača, međutim do sada smo uspjeli jedino dobiti dozvolu za premještanjem antenskog odašiljača, koji je do 2009. bio na krovu zgrade FPZG-a, a tada premještena na akekvatniju lokaciju. Tim premještanjem značajno je poboljšan doseg signala koji danas pokriva gotovo cijeli Grad Zagreb. Naravno, i dalje nastojimo dobiti dozvolu za povećanjem snage odašiljača sa sadašnjih 300W, na barem 500W.

Tko čini novinarsku ekipu radija?

Radio Student danas broji čak stotinjak suradnika – volontera, a mahom su to studenti Sveučilišta u Zagrebu, većinom sa Studija novinarstva, a ima i suradnika koji su već završili studij i ostali volontirati na Radio Studentu.

Kakva znanja i vještine mladi novinari stječu u svom radu na Radio Studentu?

Kako je jedna od najznačajnijih zadaća Radio Studenta edukacija, trudimo se njome pokriti sve dimenzije rada na radiju: od samog novinarskog dijela, rada u tehnici, montaži, vođenja i uređenja emisija, do terenskog rada. Uz evo edukaciju, studenti i proizvode cjelokupan program radija. Od prošle godine edukaciju smo pokušali sustavno urediti kroz projekte radionica, koje pokrivaju sve dimenzije rada na radijskoj postaji. Drago nam je da se nakon ovakvog pristupa, velik broj naših suradnika uspijeva zaposliti po raznim komercijalnim medijima gdje bivaju prepoznati kao pravi profesionalci.

Što čini okosnicu programa i koji emisije su naslušanije, odnosno dobro prihvaćene kod publike?

Danas Radio Student u samostalnoj produkciji proizvodi više od 30 emisija tjedno, najrazličitije tematike, pri čemu se trudimo biti društveno odgovoran medij svjesni djelovanja medija na društvo, pa kroz program nastojimo provući teme i sadržaje od javnog interesa, koji će djelovati na naše slušatelje s ciljem zauzimanja aktivnog stava spram društvenih procesa, ekologije, ljudskih prava i sl., te ih potaknuti na kritičko razmišljanje.

Teško je ovako izabrati najbolje emisije, ali svakako bih preporučio aktivističke ‘A gdje su kitovi?’ koja se bavi zaštitom okoliša i ekološkim temama, ‘Širenje područja borbe’ i emisiju koja je startala ove godine ‘Strah od slobode’ koje promiču ljudska prava, civilno društvo, te potiču naše slušatelje na zauzimanje kritičkog i aktivnog stava spram društvenih procesa.

Također, već dugi niz godina proizvodimo ‘Kulturizaciju’ koja nastoji pokriti sve relevantne kulturne teme, te ‘Studomat’, emisiju namijenjenu studentima, te ‘Znanost u eteru’ – emisiju koja popularizira znanost. Od glazbenih emisija, emisije sa najdužim stažom su ‘3600 sekundi’, koja se bavi neafirmiranim glazbenim izvođačima,’Mixtape Sessions’, emisija koja promiče hip-hop kulturu, te brojne druge kojima nastojimo pokriti sve nama bitne glazbene smjerove.

Po čemu se Radio Student razlikuje od komercijalnih radija?

Najveća razlika je naravno definirana u samom našem zakonski propisanom statusu neprofitnog medija, međutim ona sadržajna se odnosi na izbor emisija i glazbe kojima nije za cilj povećati slušanost, već nastojimo naglasiti kvalitetu i pokriti teme kojih nedostaje u medijskom javnom prostoru, osobito programima komercijalnih radija.

Tko ga financira i na koji način je ustrojen?

Radio Student se uglavnom financira od proračuna Fakulteta političkih znanosti, a dijelom od projekata. Nakladnik Radio Studenta je Fakultet političkih znanosti.

Kakvi su planovi za budućnost ? Postoji li mogućnost komercijalizacije?

O komercijalizaciji za sada nema govora. Ideja je u budućnosti, u okvirima neprofitnog djelovanja, povećati snagu odašiljača, zaposliti par ljudi koji bi tvorili kostur radija, budući da sam ja na položaju glavnog urednika i jedini stalno zaposleni djelatnik Radio Studenta, i truditi se proizvoditi još kvalitetniji program u okviru naših mogućnosti. Treba imati na umu da program Radio Studenta uređuju uglavnom studenti – volonteri, koji su amateri i rad na Radio Studentu im je prvo iskustvo u radu na nekom radiju, pa otud i dosta početničkih grešaka, no usprkos tome, smatramo da radimo dosta kvalitetan program.

Na kraju, kao urednik smatrate li da Radio Student ima potencijal za razvoj budućih profesionalaca u području medija i kakvo je vaše viđenje razvoja samog radija?

Taj potencijal Radio Student upravo i realizira, što je vidljivo zapošljavanjem naših suradnika na komercijalnim medijima, gdje oni stečenim znanjima značajno doprinose i razvoju tih medija, no kojima se zapošljavaju, čime se nadamo da poboljšavamo ukupnu sliku medijske pismenosti.

Razvoj radija će sadržajno u mnogočemu ovisiti o zakonima koji su upravo u proceduri, nadam se u pozitivnom smislu, te da će mediji postati svjesni svoje odgovornosti i uloge u društvu, jer kao što proizvođači hrane imaju moralnu odgovornost proizvoditi kvalitetnu, zdravstveno ispravnu i hranjivu hranu namijenjenu svojim konzumentima, tako i mediji imaju istu odgovornost pri proizvodnji programa. Kao što ne možemo stalno jesti u Fast Foodu, jer nam se ne da kuhati ili obratiti pažnju na kvalitetu hrane, tako ne možemo niti slušati nezahtjevan i banalan radijski (ili televizijski) program, koji nema nikakvu kulturnu ili drugu kvalitetu od javnog interesa.

Pa ukoliko je ovu moralnu odgovornost teško prebaciti na same proizvođače medijskog programa, nek ona bude zakonski normirana i određena. A tehnički, smatram da će TV, radio internet sve više konvergirati, što je već u procesu i nadam se da će Radio Student uspješno slijediti, pa čak i nametnuti nove trendove.

Radio Student osim na frekvenciji 100.5 možete slušati i putem audio streama na www.radiostudent.hr.

Foto: Pixabay