Istraživanje pokazalo: Novinar reporter najgore je zanimanje u 2015. godini

Istraživanje pokazalo: Novinar reporter najgore je zanimanje u 2015. godini

Piše: -
novinar najgori posao u 2015.

Posao novinskog reportera najgore je zanimanje koji odrasla osoba u SAD-u može imati u 2015. godini, gori čak i od posla drvosječe koji se na toj poziciji našao godinu dana ranije, piše američka stranica CareerCast.

Svoj odabir, CareerCast objašnjava činjenicom da posla za novinare reportere posljednjih godina ima sve manje (u padu 13,33%), tržište je zasićeno, a zbog čega niti plaća nije visoka – tek 36.000 dolara godišnje (u prijevodu, oko 21.000 kuna mjesečno). Naravno, valja uzeti u obzir da se istraživanje odnosilo isključivo na američke gradove gdje je cijena stanovanja i života itekako veća nego kod nas.

U istom istraživanju, posao prezentera vijesti na radiju ili TV-u nalazi se na 196. poziciji, fotoreporter je 195., redakcijski novinar 153., djelatnik u odnosima s javnošću 121., urednik u mediju 137., dok je community manager najbolji od svih – 101. na listi 200 najgorih poslova u 2015. godini.

CareerCastov godišnji izvještaj najboljih i najgorih poslova u obzir uzima potencijal zaposlenja, prosječnu godišnju plaću, ali i okruženje u kojem se radi te učestalost stresnih situacija. Prema svemu navedenom, poslovi vezani za novinarstvo, ali i odnose s javnošću posljednjih su godina, nažalost, često na dnu ljestvice.

S druge strane, najbolji poslovi u 2015. godini su oni povezani s matematikom; u prvih 10 čak su tri: matematičar, statističar i analitičar baza podataka.

Foto: Wikipedia