Iskoristite ove skrivene Facebook opcije za kvalitetnije vođenje fan stranica

Iskoristite ove skrivene Facebook opcije za kvalitetnije vođenje fan stranica

Piše: -
Facebook opcije

Facebook se od svojih početaka poprilično izmijenio. Bilo je tu nekoliko većih i puno više manjih redizajna sučelja te dodavanja novih opcija od kojih je dobar dio njih velikom broju korisnika prošao ‘ispod radara’. Ovo nije nikakav problem ako se radi o prosječnim korisnicima Facebooka, ali od onih koji se Facebookom bave profesionalno očekuje se da će im manje-više sve Facebook opcije biti poznate, pogotovo one koje se tiču kvalitetnog vođenja Facebook fan stranica.

Vodite li fan stranicu vjerojatno ste upoznati s osnovnim mogućnostima poput tagiranja, schedule post opcije i editiranja objava, ali uz njih postoji još mnoštvo Facebook opcija od kojih mnoge nisu lako uočljive, a omogućit će vam da svoje Facebook community management vještine dignete na višu razinu. Ovo je lista pet skrivenih Facebook opcija za koje mislim da će biti vrlo korisne adminima Facebook stranica (koji još ne znaju za njih).

1. Facebook opcija vam dopušta da izmijenite poredak elemenata na fan stranici

Facebook nije poznat po tome da će vam dati odriješene ruke po pitanju dizajna fan stranica. Štoviše, osim profilne i cover fotografije, ne postoji još mnogo elemenata po kojima bi se vaša fan stranica izdvajala iz gomile. Ipak, postoji jedan mali trik kojim možete osigurati da dijelovi sidebara i tabovi koji su najvažniji što lakše upadnu u oči vašim sadašnjim ili budućim fanovima.

Poredak tabova možete proizvoljno izmjenjivati tako da odete na fan stranicu čiji ste admin, na traci s tabovima kliknete na More > Manage tabs i nakon toga preuredite raspored tabova po želji te kliknete ‘Save’.

Facebook fan stranica

Što se tiče sidebara, njegove dijelove možete rasporediti tako da kursor postavite na bilo koji od njih, primjerice na ‘About’, nakon čega će vam se pojaviti ikona olovke na koju kliknete, odaberete ‘Manage Sections’ i nakon toga preuredite raspored kao i kod tabova.

2. Istaknite admine i druge Facebook fan stranice

Želite li javno obznaniti da vodite određenu fan stranicu kako biste olakšali posjetiteljima da vas kontaktiraju, to možete napraviti tako da kliknete na Settings > Featured > Add Featured Page Owners. Nakon toga odaberete sebe ili bilo kojeg admina stranice i nakon što kliknete ‘Save’, odabrani profil će se pojaviti u ‘About’ dijelu fan stranice, a fan stranica će se ujedno pojaviti i na osobnom profilu odabrane osobe.

Facebook opcije - lajkovi i admini

Vidjet ćete da se na istom mjestu nalazi i Facebook opcija pod nazivom ‘Edit Featured Likes’ koja vam omogućuje kontrolu na prikazom svih drugih lajkanih fan stranica pa ako ste primjerice kao fan stranica lajkali 20 drugih stranica, a želite da se prikazuje samo njih par, to možete podesiti ovdje tako da stavite kvačicu pokraj onih za koje želite da budu vidljive kada netko posjeti vašu fan stranicu.

3. Pratite što konkurencija radi

Facebook Insights skoro svi primarno koriste za praćenje učinkovitosti fan stranice koju vode, ali znate li da vam nudi opciju uspoređivanja učinkovitosti vaših objava s onima vaših konkurenata? Stranice dodajete tako da kliknete na Insights > Posts > Top Posts from Pages You Watch > Add Pages. Jedini nedostatak je ograničenje od maksimalno pet stranica koje možete dodati na ‘špijuniranje’, ali vjerujem da će vam i ovih pet biti dovoljno kako biste bili sigurni da ne zaostajete za konkurencijom.

Facebook opcije - fan stranice

4. Izdvojite najvažnije objave na vrh timelinea

Osim Facebook oglasa, ne zaboravite da postoji i besplatan način kako možete nekim svojim objavama osigurati veću vidljivost. Upravo ćete to postići ‘Pin to Top’ opcijom koja će istaknuti jednu objavu kako bi bila među prvim stvarima koju će posjetitelj vidjeti nakon što posjeti vašu fan stranicu.

Facebook opcije - Facebook objave

‘Pin to Top opciju’ pronaći ćete klikom na strelicu koja se nalazi u gornjem desnom kutu objave koje želite istaknuti. Kliknite na nju i odabrana će objava biti prva na timelineu, bez obzira na datum objave.

5. Na fan stranicu dodajte istaknuti video i napravite video playlistu

Video je u 2015. definitivno u fokusu na društvenim mrežama, a Facebook je to između ostaloga potvrdio i uvevši opciju dodavanja istaknutog videa koji će se pojaviti pod ‘About’ i ‘Video’ tabovima na fan stranici. Da biste ga dodali, kliknite na ‘Videos’ tab ispod cover fotografije na fan stranici i nakon toga na ‘Add Featured Video’.

Odmah ispod se nalazi i Create Playlist opcija uz pomoć koje možete odabrati nekoliko video klipova i kombinirati ih u playlistu.

Facebook opcije - video

Napomena – ove opcije će vam biti dostupne tek kada dodate barem jedan video.

Koristite li neku od ovih Facebook mogućnosti? Za koju od njih mislite da je najkorisnija?

Fotografija: Sarah Marshall/Flickr