Google Wikipediji ‘ukrao’ više od 550 milijuna pregleda u šest mjeseci

Google Wikipediji ‘ukrao’ više od 550 milijuna pregleda u šest mjeseci

Piše: -

Ako je vjerovati podacima koje je prikupio blog SimilarWeb, Google je Wikipediji ‘ukrao’ više od 550 milijuna pregleda u posljednjih šest mjeseci.

Naime, upravo je toliki pad prometa s Googlea doživjela najveća svjetska online enciklopedija, a rezultate je potvrdio i sam osnivač Jimmy Wales.

Broj klikova koji dolaze na Wikipediu preko organskog pretraživanja na Googleu s računala u posljednjih pet mjeseci manji je za 550 milijuna u odnosu na ožujak ove godine, što je pad prometa od čak 20%.

pad prometa na wikipediji
Padajući trend je vidljiv te će se prema svemu sudeći nastaviti i dalje…

Jednako tako, pad prometa zamjetan je i pri pogledu na podatke pretraživanja koji se odnose na mobile. U odnosu na veljaču 2015. godine, broj klikova s Googlea pao je za oko 500 milijuna.

wikipedija pad prometa s mobilea
Također jedan od trendova koji će se vjerojatno nastaviti i u sljedećim mjesecima…

Zašto se dogodio ovaj ogroman pad prometa na Wikipediji u posljednjih šest mjeseci?

Nekoliko je razloga zašto je Google odjednom počeo ‘mrziti’ Wikipediju, a sve je krenulo od njegovog Panda updatea, koji je donio dosta novosti u algoritmu koji vam omogućava lakše i uspješnije pretraživanje weba.

1. Google je počeo preferirati web stranice brendova umjesto njihovih stranica na Wikipediji

Wikipedia je izgubila mnogo klikova u borbi s velikim brendovima poput YouTubea i Facebooka…

Roy-Brand-traffic-names
Na nekima je Wikipedija čak i profitirala unazad par mjeseci, ali globalno – gubi klikova…

2. Google je počeo sam davati odgovore na najčešće upite korisnika

I dok bi vas nekad Google preusmjerio na stranicu na kojoj biste pronašli željeni odgovor (a koja je često bila upravo Wikipedia) danas vam on želi ubrzati dolazak do informacija pa odgovor izbacuje direktno, prilikom pretraživanja.

Ako ga recimo upitate ‘Tko je osvojio Premier ligu?’, Google će vam automatski ponuditi ovakav odgovor.

tko je osvojio premier ligu
Kratko i jasno – Chelsea!

Google odmah daje odgovor. Ostale stranice poput službenih stranica lige, klubova i Wikipedije su ispod, ali ako odgovor već znate, nećete im dati svoj klik. To je cilj najveće tražilice na svijetu – ubrzati protok znanja.

3. Problemi s prebacivanjem na sigurni(ji) HTTPS?

Wikipedia se nedavno s običnog HTTP-a prebacila na HTTPS, tzv. sigurniji internetski protokol. HTTPS veze često se koriste za novčane transakcije na webu i ostale povjerljive transakcije u korporativnim informacijskim sustavima.

Ako je suditi prema SimilarWebu, ova bi promjena također mogla uzrokovati pad prometa iako to do sada nigdje nije potvrđeno.

Iako postoji određena korelacija između broja klikova koji dolaze na Wikipediju i njene uspješnosti u smislu broja ljudi koji ju uređuju, njen osnivač Jimmy Wales izjavio je da ova činjenica neće pomrsiti njihove planove.

Pad prometa za Wikipediji nije problem kao na ostalim komercijalnim stranicama koje zarađuju od oglasa i bannera. Naš cilj i dalje će biti razvijanje zdrave zajednice te najbolje online enciklopedije na svijetu. Iako nam broj klikova tu može pomoći, oni zaista nisu ključni za dobro funkcioniranje ovog projekta”, podijelio je sa svijetom Wales, naravno, na Wikipediji.

Foto: Wikipedia