Facebook – pakao za privatnost

Facebook – pakao za privatnost

Piše: -
Facebook privatnost

Pomalo ironično zvuči kada govorimo o društvenim mrežama, velikim virtualnim zajednicama  prepunim pojedinaca s kojima se svakodnevno povezujemo, a istovremeno spominjemo pojam privatnosti.  Iako je glavna svrha društvenih mreža upoznavanje ljudi, širenje poznanstava, povezivanje s raznim osobama iz našeg privatnog i poslovnog okruženja, jedan od najbitnijih pojmova u svijetu društvenih mreža je upravo pojam privatnosti.

Kao što su napisali autori CARNet-ovog dokumenta “Zaštitite privatnost na Facebooku“, korisnici društvenih mreža prilikom interakcije s drugim pojedincima često nisu svjesni kakve se informacije o sebi plasiraju u cybersvijet. Uz malo nepažnje i lošu informiranost dovoljno je samo nekoliko krivih poteza koji mogu rezultirati neželjenim ishodom – ugrožavanjem privatnosti. Autori spomenutog dokumenta takve situacije nazivaju rizicima” koji se mogu dogoditi ukoliko korisnik nije dovoljno oprezan kada se radi o privatnosti svake informacije koju odluči ”plasirati” u virtualni svijet.

Nećemo vas učiti o tome da nije pametno objavljivati javno sve osobne podatke, kada ste sami u stanu, kada odlazite na godišnji odmor i s koliko novca na svojim računima raspolažete – smatramo da to sve već znate. Ovoga puta pokušat ćemo ukratko prikazati na što sve treba misliti kada se radi o tome kome smo sve vidljivi i dostupni korištenjem Facebooka i kako sami možemo upravljati postavkama privatnosti.

Ne razumijem! Želiš se družiti, a skrivaš sve o sebi?

Naravno, svrha društvenih mreža je interakcija, druženje, upoznavanje i dijeljenje sadržaja i bilo bi nezamislivo kada bi svi korisnici skrivali sve podatke i informacije o sebi. Naprotiv, da bismo razvili neku mrežu svojih poznanika i kako bismo proširili krug Facebook prijatelja moramo im se približiti, ponuditi im “nešto svoje”, zbližiti se s njima. Ipak, treba znati do kojih granica smijemo ići, kako se na vrijeme osigurati i treba dobro poznavati društvenu mrežu na kojoj pristajemo biti jedan od milijuna korisnika. Ono što stručnjaci za komunikacijske tehnologije i nove medije već godinama ponavljaju je to da prilikom provođenja vremena na internetu uvijek treba biti oprezan, kako s osobnim podacima, tako i sa sadržajem koji objavljujemo te s načinom na koji se pojavljujemo na internetu.

Facebook privatnost

Facebook je početkom 2013. godine uveo neke promjene u postavkama privatnosti čime je korisnicima olakšano upravljanje njihovim osobnim profilom. Iako je na ovaj način korisnicima omogućeno da na brz i jednostavan način dođu do nekoliko glavnih postavki privatnosti, svi bi Facebook korisnici morali biti svjesni da te tri opcije nisu cjelokupna privatnost koju možemo sami urediti.

Tri se glavne kategorije nalaze na ikonici u gornjem desnom kutu Facebooka, a označavaju sljedeće:

Tko može vidjeti moje objave? – korisnik sam određuje koje objave mogu vidjeti njegovi prijatelji, prijatelji njegovih prijatelja, a koje cjelokupna javnost. Ovo je moguće prilagoditi i prilikom objave svakog pojedinog statusa ili fotografije. Ukoliko želite zaštititi svoju privatnost, predlažem izbjegavati opciju “Public”.

Tko me može kontaktirati? Tko mi može slati zahtjeve za prijateljstvo? – korisnik bira način na koji ga drugi korisnici Facebooka mogu kontaktirati putem poruka. Postoje dvije mogućnosti: osnovno filtriranje (poruke nam mogu poslati uglavnom prijatelji i osobe koje možda znamo) i strict filtriranje (poruke nam mogu poslati uglavnom prijatelji). Jednako tako korisnik ovdje može odrediti tko mu može poslati zahtjev za prijateljstvom.

Kako mogu zaustaviti da me netko smeta? – predstavlja mogućnost blokiranja drugih Facebook korisnika na način da nas ti korisnici uopće neće moći pronaći na Facebooku niti će nas moći kontaktirati. Blokiranje je obostrano, odnosno, podrazumijeva to da niti mi nećemo moći pronaći onoga koga odučimo blokirati.

Facebook privatnost

Facebook profil vidljiv svima? Sami birate!

Ukoliko korisnik prilagodi sve navedene postavke na način koji mu odgovara i ukoliko ograniči svoju privatnost isključivo na svoje prijatelje, svejedno bi vrlo lako mogao ostati iznenađen time da Google izbacuje njegovo ime i Facebook profil prilikom upisivanja u tražilicu. Naime, svaki korisnik ima mogućnost odabrati želi li da njegovo ime i Facebook profil budu dostupni preko najveće internetske tražilice, odnosno, putem javne pretrage, ili može odabrati mogućnost da ga se može pronaći isključivo putem Facebooka. Ova opcija nalazi u samim postavkama privatnosti.

Iznenađenje! Otkrivamo vam vašu Facebook e-mail adresu!

Vjerojatno mali broj ljudi uopće zna da svaki Facebook korisnik ima vlastitu Facebook e-mail adresu. Ona glasi ovako: username@facebook.com (facebook.com/username) i putem tog e-maila naši poznanici, ali i osobe koje ne poznajemo mogu nas vrlo lako kontaktirati. Dovoljno je da netko sa svog e-maila (Gmail, Yahoo, Hotmail) pošalje poruku na navedeni Facebook e-mail i njihova poruka stiže direktno u naš Facebook Inbox. Kao što je moguće da nas na Facebook direktno kontaktira netko putem e-maila, tako i mi Facebook poruke možemo slati na bilo koju e-mail adresu. U tom slučaju, našem će primatelju poruke kao pošiljatelj biti predstavljena upravo naša Facebook e-mail adresa.

Kada se radi o ovakvom načinu kontaktiranja zapravo ne postoji neka velika zaštita, svatko nas sa svog e-maila može kontaktirati na naš Facebook e-mail. Upravo iz tog razloga ranije navedeno filtriranje poruka zapravo gubi smisao.

Budite pametni i razmišljajte unaprijed!

Facebook može, kao i svaka druga društvena mreža, svojim korisnicima priuštiti mnoge lijepe trenutke, sate i sate dobre zabave, interakcije s prijateljima, proučavanje samog Facebooka kao moćnog social media alata, ali može uzrokovati i neugodne situacije. Upravo iz tog razloga potrebno je na vrijeme reagirati, postavke privatnosti prilagoditi prema vlastitim željama i uvjerenjima te ih povremeno i provjeriti.

Sve ono što ne želite objaviti – nemojte, sve ono što želite podijeliti s dragim osobama – podijelite. Smisao društvenih mreža je interakcija i povezivanje s drugim osobama, a uz malo truda i upoznavanje s nekim osnovnim (a izuzetno vrijednim) informacijama o privatnosti u velikim virtualnim zajednicama može na kraju samo uroditi plodom i osloboditi nas nepotrebnog stresa, briga i eventualnih neugodnih situacija. Stoga, provjerite svoje postavke, odlučite s kime želite dijeliti svoju privatnost i opušteno dalje sudjelujte na društvenim mrežama. Mi ćemo i dalje biti tu za vas da vam na vrijeme predstavimo neke bitne stvari koje vam samo mogu koristiti, a s kojima možda do sada niste imali priliku biti upoznati! :)