Društvena mreža Path prikazuje vaš životni put kojeg vide samo odabrani

Društvena mreža Path prikazuje vaš životni put kojeg vide samo odabrani

Piše: -
Društvena mreža Path

Korisnici društvenih mreža mogu se svrstati u različite kategorije, a postoji jedna koja na prvi pogled nije toliko očita. Radi se s jedne strane o korisnicima kojima ne smeta “globalnost” društvenih mreža – profili su im otključani, svi statusi i objave su vidljivi svima i društvene mreže koriste kako bi bez razmišljanja dijelili zanimljiv sadržaj i proširili svoj krug poznanstava. No, s druge strane su oni malo oprezniji korisnici koji nisu toliko otvoreni za komuniciranje sa svima, a špijuniranje vlastitog profila dopuštaju samo pomno odabranima te paze što, kako i kada objavljuju.

Osnova društvenih mreža je neprekidna komunikacija

Iskreno, nikada nisam razumio neku pretjeranu korist od primjerice Facebook profila ako ga se redovito ne održava ili ako postoji samo da bi netko komunicirao s članovima bliže i dalje rodbine jednom u par mjeseci. Cijela osnova društvenih mreža je neprekidna komunikacija, a ako ona ne postoji, korisnici se sami dovode u situaciju da po cijele dane odsječeni od drugih igraju Farmwille dok im se serviraju oglasi. Filozofija rasta društvenih mreža poput Facebooka i Twittera je ta da uđete u komunikaciju s nekim, nebitno je li povod za to Facebook komentar vašeg najboljeg prijatelja ili odgovor na neki vaš tvit od strane osobe s kojom u životu niste progovorili ni riječ. S obzirom na ova dva primjera, postoji pristojna vjerojatnost da ćete do kraja učvrstiti postojeće prijateljstvo ili stvoriti novo. No, što ako ste po prirodi povučeniji i teško se otvarate širem krugu ljudi, a diže vam se kosa na glavi od zahtjeva za prijateljstvo ljudi koje ste jučer upoznali? 2012. je, naravno da postoji društvena mreža i za vas.

Društvena mreža Path na prvo mjesto stavlja virtualnu bliskost

U čemu je fora s ovom sve popularnijom društvenom mrežom? Društvena mreža Path ima ograničenje od 150 prijatelja koje možete dodati na svojem profilu jer se ta brojka po istraživanjima britanskog antropologa Robina Dumbara smatra gornjom razinom intimnijih odnosa koje prosječna osoba može razviti kroz život. Dakle, odmah je vidljivo da cilja na malo intimniji pristup, a kao takav se i reklamira:

Tvorci društvene mreže Path prepoznali su ono s čim se sve više korisnika muči svaki dan, a to je preopterećenost informacijama te su odlučili ponuditi drugačiji pristup umrežavanju korisnika i to onaj koji se bazira na stvarnim prijateljima i na taj način još više potencirati Facebookovu feel good atmosferu. Ukratko, Path bi se mogao opisati kao društvena mreža na kojoj želite vidjeti samo one ljude koje biste pozvali na svoju rođendansku zabavu.

“Path je manja mreža stvorena za ljude s kojima ste bliski, a to su obitelj i vaši najbolji prijatelji. Upravo zato korisnicima lakše pada dijeljenje intimnijeg sadržaja”, rekao je Matt Van Horn, potpredsjednik Patha.

Dva glavna aduta koje Path aplikacija ima su dizajn i jednostavnost

Sama Path aplikacija ne zahtjeva previše mozganja jer je sadržaj razvrstan u jednostavne kategorije: fotografije, check-inanje, glazba/filmovi/knjige, status (thought) i vrijeme odlaska u krevet/buđenja. Sve opcije su pregledno predstavljene na timelineu, a iskaču pritiskom malog plusa u donjem lijevom kutu aplikacije, a da ne bi bilo neke zabune oko mogućnosti korištenja istih, evo i malo detaljnijeg pregleda:

Fotografije – o sučelju za fotografiranje se nema previše toga za reći, sveprisutni filteri su tu, a nakon što ste zadovoljni uslikanom fotkom ili snimljenim videom, dotične možete podijeliti na Facebooku, Twitteru, Foursquareu ili Tumblru (zanimljivo, Google Plus nije podržan, a zlobnici bi rekli da na njemu većina objavljenih tajni i dalje ostaju tajnama i da je u tom pogledu još intimnija verzija Patha pa mu je konkurencija). Ovdje moram napomenuti jedan vrlo pametan pristup u općem dizajnu aplikacije, a to je nepostojanje reklama! Ako provedete malo vremena isprobavajući sve foto opcije Patha shvatit ćete zašto je to tako – na traci s filterima postoje četiri primjerka koji su malo više fora od ostalih, ali za njih morate iskeširati po 0.99 centi. Mislim da je ovo pristup kojeg bi trebalo koristiti puno više aplikacija, znači ne opterećivati korisnika s reklamama koje narušavaju dizajn već u njega uklopiti neke naprednije opcije i na njih priljepiti cijenu. Osobno, prije bih kupio ovako prezentirau mogućnost nego klikao na reklamu nekog sponzora (što tako i tako nikad ne radim).

Check-inovi – jednostavno sučelje, tehnologiju pruža Foursquare, a opciju koristite da javite gdje ste, zašto ste tamo, tko vam radi društvo i to je manje-više to. Za posebno paranoične: svoje check-inove (kao i sve ostale objave) pritiskom na oznaku lokota možete postaviti da budu vidljivi samo vama, ali ponavljam, imajte na umu da tako ubijate smisao društvenog umrežavanja.

Glazba/filmovi/knjige – oduševio me način na koji su ove kategorije predstavljene. Klikom na svaki od ova tri taba možete s ostalim korisnicima Patha i prijateljima na drugim društvenim mrežama podijeliti što trenutno slušate/gledate/čitate jednostavnim izborom iz popisa s preporukama aktualnih naslova ili pretraživanjem baze, a tab ‘music’ daje i vrlo jednostavnu mogućnost snimanja i dijeljenja zvučnog zapisa. Tako primjerice možete nekome nasnimiti fora čestitku za rođendan, ostaviti podsjetnik ili nešto treće, a sve kako bi se stvorilo prisnije ozračje među korisnicima prilikom korištenja aplikacije što je po meni vrlo pametan potez.

Status (thought) – naziv govori sve, daje vam mogućnost da podijelite sa svima neku misao uz opciju označavanja gdje ste i s kim ste.

Odlazak u krevet/ustajanje – zanimljiva opcija koja daje taj doživljaj vođenja dnevnika koja će se pobrinuti da vas notifikacije ne ometaju dok spavate. Nakon što se probudite, aplikacija će vas obavijestiti koliko je vani stupnjeva u mjestu gdje se nalazite, a sve to uz simpatičnu poruku.

“Path bi se mogao opisati kao društvena mreža na kojoj želite vidjeti samo one ljude koje biste pozvali na svoju rođendansku zabavu.”

Path društvena mreža
Foto: alternativeto.net

Stvar je u malim detaljima

Da se razumijemo, društvena mreža Path nije toliko revolucionarna, koliko je pojednostavljena baš kako treba, a to će podjednako osjetiti početnici koje samo zbunjuje pregršt dodatnih opcija i veterani među korisnicima društvenih mreža koji žele nešto “lakše”. Korisnički račun možete kreirati ulogiravanjem preko Facebooka što vam omogućava i pozivanje budućih korisnika tako da tu ne bi trebalo biti problema za većinu onih koji žele isprobati aplikaciju. Ono što me oduševilo je scrollanje gdje automatskim prelaskom preko posta vidite datum i sat kada je isti osvanuo na internetu, zatim automatsko osvježavanje lokacije i njegovo dijeljenje s vašim prijateljima i dobri stari osnovni emotikoni kojima označavate svoju reakciju na tuđe objave i obratno, što je dobrodošlo osvježenje za sve koji su se umorni od svakodnevnog lajkanja jer dopušta malo dublje izražavanje emocija i pridonosi prisnost na kojoj se aplikacija zasniva. O općenitom dizajnu mogu samo reći da je vrlo čist i pregledan sa standardnim fotografija + cover layoutom za profile, a i izbor boja je super, iako je to samo subjektivan dojam.

Usamljeni životni putevi iPhoneaša i Androidaša

U čemu je glavni problem s Pathom? U biti, isti onaj kao kojeg ima i Google Plus, a to je manjak aktivnih korisnika s obzirom na druge društvene mreže. Path je zasad dostupan isključivo na ove iOS i Android sustavima, no prepreka s kojom se susreće je ta da su korisnici smartphoneova zasićeni društvenim mrežama i teško ih se može pridobiti da aktivno koriste još jednu. Također, ipak imaju jednu mrlju u dosjeu, a radi se o vrlo škakljivom pitanju korisničkih podataka, no to je bila početnička pogreška koju su vrlo brzo ispravili i ispričali se pa im nećemo uzeti za zlo. No ipak sam optimističan jer Path ima drugačiji pristup konceptu društvenih mreža i najizgledniji je kandidat da ga prihvate obitelji, stariji i oni koji bi htjeli biti na nekoj društvenoj mreži, ali žele održati visok stupanj privatnosti u isto vrijeme.

Presuda? Ako vam se Path na kraju ipak i ne svidi tu je uvijek opcija deaktivacije vašeg profila, pa vas zbilja ništa ne spriječava da ga isprobate, ovako kvalitetno osmišljen i ispoliran proizvod zaslužuje barem to. Ja jesam i nisam zažalio.