Andy McGuffie: PR u instituciji

Andy McGuffie: PR u instituciji

Piše: -
Andy McGuffie PR
Foto: protest.ba/Andy McGuffie

U susret drugoj PR ARENI International, edukativnoj konferenciji za studente o odnosima s javnošću koja će se održati 20. i 21. travnja, donosimo razgovor s gospodinom Andyjem McGuffiem – glasnogovornikom delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Iz perspektive Europske unije, kao njen glasnogovornik u BiH, koliko važnim smatrate umrežavanje mladih ljudi iz regije?

To je izuzetno važno! Odlično je što PR Arena nudi ovu priliku mladim PR i komunikacijskih stručnjacima zapadnog Balkana. Kroz umrežavanje moguće je testirati vlastite ideje i projekte i naučiti o novima kao i razmjeniti iskustva.

Europska unija je utemeljena na principu suradnje, i suradnja je u srcu svega što radimo na svim područjima gdje radimo, bilo da je to u područje ekonomije, poljoprivrede, trgovine ili vanjske politike. Za sve zemlje koje su članice ili teže biti u EU, suradnja mora biti navika, tako konferencije poput ove pomažu razvijanju tog aspekta.

Balkan je postkonfliktna regija i zbog toga PR profesionalci moraju komunicirati pažljivo. Kako biste opisali PR branšu na Balkanu?

PR branša je mlada, još uvijek u nastajanju, nosi teret vrlo teškog nasljeđa 1990-ih i suočava se s istim finansijskim izazovima kao i svaka druga branša danas.

Ipak, ne postoji manjak talenta u regiji u smislu copywritinga, dizajna, event managementa i online aktivnosti. PR branša u regiji je na korak od promjene: od klasičnog prijenosa informacija počela je da kreira komunikaciju sa publikom i potrošačima. Fascinantno je biti ovdje u tom trenutku i pratiti promjene.

Koliko je važno održavanje ove konferencije kako za studente tako i za struku?

Vrlo je važno i za struku i za studente! Očito je dobro za studente da se okupe i razmjene kontakte. Također je dobro za struku imati ovakve događaje zbog izgradnje ideja i predanosti profesionalnoj zajednici. Program Konferencije je odličan i vjerujem da će svi imati dosta toga da čuju i nauče.

Što studenti mogu očekivati od Vašeg predavanja?

Hrpu EU žargona! Ne ozbiljno, namjeravam govoriti o iskustvu prakticiranja PR-a u instituciji tzv. ‘in-house’ PR i kako se ovaj način rada razlikuje od rada za kompaniju ili agenciju za odnose s javnošću. Također ću se osvrnuti i na bitnost korporativne strategije u uspješnom PR-u. Kako je moje predavanje planirano u nedjelju, 21. travnja u 9 h, bit će potrebno mnogo kave! Veselim se tom danu i nadam se upoznavanju mnogo mladih PR kolega.

Više informacija možete saznati na web stranici, Facebooku i Twitteru.