5 razloga zašto Kendall Jenner ima najlajkaniju fotografiju na Instagramu

5 razloga zašto Kendall Jenner ima najlajkaniju fotografiju na Instagramu

Piše: -
najlajkanija fotografija na instagramu

Kada je riječ o Instagramu, teško da se na svijetu mogu naći uspješniji korisnici ove društvene mreže od obitelji Kardashian. Kim Kardashian sve je donedavno bila vlasnica najlajkanije fotografije u povijesti ove mreže, a prije nekoliko tjedana tu je poziciju preuzela njena mlađa sestra – Kendall. Što su nas točno Kardashiani naučili o korištenju Instagrama? U ovom članku otkrit ću znanost koja se skriva iza običnog selfieja.

Fotografija s vjenčanja pokupila najviše srdaca u povijesti Instagrama

Ova fotografija sve je donedavno s čak 2,4 milijuna srdaca korisnika, bila najlajkanija fotografija u povijesti Instagrama. Razumljivo je i zašto. Velika zvijezda Kim Kardashian, udala se za repersku legendu Kanye Westa. Kada samo zbrojite njihove fanove, jasno vam je otkuda dolaze svi ti silni lajkovi.

A onda se dogodilo nešto zanimljivo.

Na scenu je stupila njena mlađa sestra Kendall Jenner. Iako i sama velika ljubiteljica Instagrama, Kendall još uvijek nije uspjela dostići slavu svoje starije sestre. Sve se promijenilo (barem na društvenim mrežama) prije nekoliko tjedana kada je na Instagramu objavila naoko običan selfie na kojem su joj oči zatvorene dok leži na podu.

Ova fotografija trenutačno ima 2,8 milijuna srdaca, gotovo pola milijuna više od fotografije s vjenčanja na profilu Kim Kardashian. Ako uzmemo u obzir da Kim Kardashian na Instagramu ima oko 10 milijuna pratitelja više od svoje mlađe sestre, dolazimo do zaključka da nije riječ o općenitoj popularnosti, već samom selfieju. Dakle, zašto je ova fotografija toliko oduševila korisnike Instagrama?

5 razloga zašto je Kendall Jenner vlasnica najlajkanije fotografije na Instagramu

Mnogo sam vremena proveo tražeći razloge zašto su ove, ali i neke slične fotografije, toliko omiljene među korisnicima Instagrama. Ono što se sigurno može izvući kao zaključak je sljedeće…

1. Na fotografiji se jasno vidi lice

Nije ni čudo da su selfieji toliko brzo zavladali svijetom. Znanstveno istraživanje koje je proveo Georgia Institute of Technology kaže kako će fotografije na kojima se jasno vidi lice osobe dobiti čak 38 posto više lajkova i čak 32 posto više komentara od onih na kojima lica nema.

Potpuno je prirodno da ljude više privlače lica. Iako se na fotografiji Kim i Kanyea nalaze čak dva lica ona su uslikana iz profila te zauzimaju puno manju površinu od selfieja Kendall Jenner. Dakle, ne vide se jasno, što je korisnicima itekako važno.

2. Kendall puno rjeđe objavljuje od svoje starije sestre Kim

Prema pisanju Business Insidera, Kendall je mnogo manje opsjednuta svojim likom i djelom od sestre Kim, koja je danas praktički postala sinonim za selfie.

Uopće nije čudno na profilu Kim Kardashian u samo dan ili dva pronaći čak 10-ak novih fotografija, dok je u slučaju Kendall to puno rjeđe. Ona isti broj fotografija objavi u razmaku od jednog tjedna.

Upravo zbog toga, njeni fanovi češće su iznenađeni novim fotografijama koje lijepa manekenka objavljuje, pa je zato i veća vjerojatnost da će srcem ili komentarom pokazati svoje oduševljenje.

Valja spomenuti kako je jedan od razloga zašto je fotografija s vjenčanja dobila toliko puno lajkova, ujedno i činjenica da je Kim, kada se pričalo o samom vjenčanju, informacije medijima davala na kapaljku. Potpuno neuobičajeno za nju. U trenutku kada je dugo očekivanu fotografiju objavila, fanovi su ostali iznenađeni, na što su uzvratili lajkovima i komentarima.

3. Status na Instagramu neka bude emoji

Jedna od sličnosti između ove dvije fotografije definitivno je emoji, kojeg su u posljednje vrijeme u komunikaciji prihvatili i veliki automobilistički brendovi. I dok je Kim kao jedini caption na svojoj fotografiji stavila dijamantni prsten, Kendall se odlučila na maleno crno srce.

Srca su, prema istraživanju koje prenosi Adweek, u različitim oblicima trenutačno najpopularniji emojiji na Instagramu.

Ponekad je, umjesto tone nespretnih i dugačkih hashtagova, možda bolje biti jednostavan i staviti jedno srce ili smajlić, ako vam je do popularnosti na ovoj društvenoj mreži.

4. #Nofilter očito pali kada je riječ o Instagramu

Možda će zvučati čudno za društvenu mrežu koja je popularizirala spretno korištenje filtera, ali obje gore navedene u potpunosti su prirodne, objavljene onako kako su fotografirane.

Stranica FilterFakers.com odličan je alat u borbi protiv #nofilter korisnika Instagrama koji ipak vole svoje fotografije malo urediti. Koristeći ovaj alat, Business Insider došao je do zaključka kako su i Kendall i Kim svoja dva selfieja objavili onako kako su uslikani, što je očito bio pun pogodak u ova dva slučaja.

5. Kendall je mlada i puno bliža publici kojoj se obraća

Kendall Jenner, koja je relativno nedavno proslavila svoj 19. rođendan, čak je 14 godina mlađa od svoje starije polusestre Kim. U svijetu Instragrama to jednostavno znači da se većina korisnika ove mreže puno lakše može poistovjetiti s njom.

Prema istraživanju Global Web Indexa o kojem smo nedavno pisali, Instagram je danas druga najpopularnija društvena mreža na svijetu među tinejđerima. Ispred njega samo je YouTube i to za sitna 4 %. Jednostavno, Tumblr, Instagram i Snapchat najviše aktivnih korisnika imaju u demografiji u kojoj se nalazi i Kendall – od 18 do 24 godine pa stoga i ne čudi da su srcima pohitali na njenu fotografiju punu srdaca.

Zaključak? Jednostavnost, iskrenost i znanje

Kao i u većini stvari u marketingu, a posebno na društvenim mrežama, znanje o tome tko su vam fanovi i općeniti korisnici je ključ cijele priče. Kada na sve to dodate jednostavnost statusa u obliku emojija ili fotografije bez filtera, s Instagramom, pokazala su istraživanja koja sam naveo, jednostavno ne možete pogriješiti.

Korisnici Instagrama su mladi i stoga mladenački iskreni. Ako im iskrenost date, uzvratit će vam srcima. Mnogo srdaca. Nešto u čemu na svijetu nema boljih od Kim Kardashian i Kendall Jenner.