12 Facebook trikova koji će vam olakšati život

12 Facebook trikova koji će vam olakšati život

Piše: -
Facebook trikovi

Snalaženje na Facebooku, pogotovo za one osobe koje nisu tehnološki potkovane, ponekad može biti pomalo naporno. U nastojanju da korisnicima da što veću slobodu korištenja i stvori što bolje korisničko iskustvo, Facebook je od svojih početaka evoluirao u društvenu mrežu s pregršt opcija koje možete podesiti, a za koje vjerojatno ni ne znate da postoje.

Nakon što sam predstavio Facebook trikove za kvalitetnije vođenje fan stranica te za organizaciju News Feeda, Facebook trikovi na ovoj listi pokazat će vam kako koristiti manje poznate Facebook opcije za koje ćete se zapitati zašto ih niste znali ranije.

1. Posjetite skriveni Facebook inbox

Jeste li znali da nemate samo jedan već dva Facebook inboxa? Drugi inbox zove se ‘Other’ i u njemu ćete pronaći sve Facebook poruke od osoba koje vam nisu Facebook prijatelji. Ako ga do sada nikada niste držali na oku mogli bi se iznenaditi što ćete sve pronaći unutra.

Facebook trikovi - Facebook Other inbox

2. Dodajte svojem imenu i prezimenu nadimak, djevojačko prezime ili nešto treće

Ova Facebook opcija olakšava drugim Facebook korisnicima da vas lakše pronađu, a osim nadimka i djevojačkog imena imate još toga na izbor poput titule.

Do ove opcije dolazite klikom na About > Details About You. Želite li da se bilo što od ponuđenog prikazuje na profilu, stavite kvačicu na ‘Show at top of profile’.

Facebook trikovi - Facebook nadimak

3. Ugasite notifikacije nakon što ostavite komentar

Tu i tamo ćete vjerojatno vidjeti neke objave svojih Facebook prijatelja na koje ćete poželjeti jednostavno ostaviti komentar i nastaviti surfati, bez da primate Facebook notifikacije za komentare drugih. To možete postići na vrlo jednostavan način – na News Feedu iz padajućeg ‘Notifications’ izbornika ugasite notifikacije za pojedinu objavu klikom na ‘Turn Off’.

Facebook trikovi - Facebook komentari

4. Napravite zajednički Facebook foto album sa svojim Facebook prijateljima

Ovo je vrlo praktičan način da sve Facebook fotografije s putovanja, tuluma ili nečeg trećeg budu na jednom mjestu. Sve što trebate napraviti je kliknuti na ‘Create Photo Album’ iznad kućice za upisivanje statusa u svojem News Feedu, za početak dodati neku fotografiju i nakon toga u lijevom izborniku staviti kvačicu na ‘Make Shared Album’. Pod ‘Add Contributors’ dodajete sve Facebook prijatelje za koje želite da imaju pristup albumu kako bi i oni mogli dodavati fotografije.

Facebook trikovi - Zajednički Facebook album

S obzirom na to da je puno jednostavnije ovakav album napraviti s računala, savjetujem da ga kreirate prije nego što krenete primjerice na putovanje.

5. Facebook trikovi za skidanje fotografija u većoj rezoluciji i Facebook albuma

Možda to niste znali, ali kada neku Facebook fotografiju skinete s desnim klikom miša, preuzeli ste fotografiju u manjoj kvaliteti nego što ona zapravo je. Za preuzimanje Facebook fotografija u većoj rezoluciji uvijek na svakoj fotografiji kliknite na Options > Download.

Facebook trikovi - skidanje Facebook fotografija

Da Facebook albume ne biste morali skidati fotografiju po fotografiju već odjednom tu je vrlo korisna Chrome ekstenzija koja se zove Download FB Album mod.

6. Povežite iOS i Android kontakte s Facebookom

Želite li da kontakti u vašem iPhone ili Android imeniku uvijek budu osvježeni najnovijim informacijama, povežite ih s Facebookom!

Na iPhoneu kliknite na Settings > Facebook > Contacts > On.

Na Android smartphoneima otvorite Facebook aplikaciju i kliknite na tri crte u gornjem desnom kutu pa zatim na App Settings > Sync Contacts i zatim izaberite što želite povezati.

7. Prebacite sve rođendane Facebook prijatelja u Google Calendar, iCal ili Outlook

Za sve koji više pažnje obraćaju na svoj klasični kalendar, a manje na Facebook notifikacije, najbolji način kako osigurati da ne propustite neki rođendan ili event je taj da ih prebacite u Google Calendar, iCal ili Outlook.

To ćete napraviti tako da kliknete na tab ‘Events’ u stupcu lijevo od News Feeda i nakon toga desnim klikom kliknete na ‘Upcoming Events‘ (istu proceduru malo kasnije ponovite i za ‘Birthdays’) te odaberete ‘Copy link address’.

Facebook trikovi - Rođendani i eventi kalendar

Google Calendar: kliknite na ‘Other Calendars’ izbornik pa na ‘Add by URL’, kopirajte URL, kliknite na ‘Add Calendar’ i pričekajte da se učita.

iCal: kliknite na Calendar > Subscribe i upišite URL

Outlook: kliknite na Tools > Account Settings > Internet Calendars

8. Razgovarajte sa svojim Facebook prijateljima potpuno besplatno

Nakon što je Facebook u svoju Messenger aplikaciju dodao opciju video poziva, o čemu detaljnije možete pročitati u ovom članku, više nema razloga da za pozive trošite hrpu minuta iz mobilnog paketa kojeg imate kod svojeg teleoperatera.

Jedini preduvjet je da vi i vaš Facebook prijatelj imate instaliranu Messenger aplikaciju na svojem iPhoneu ili Androidu i uz to je vrlo poželjno da se oboje nalazite na neograničenoj Wi-Fi mreži jer bi vam u protivnom čitav internetski promet kojeg imate u svojem paketu mogao vrlo brzo ‘planuti’.

9. Odaberite nekoliko Facebook prijatelja koji vam mogu pomoći u slučaju da se ne možete ulogirati u svoj Facebook profil

Nadam se da ‘Trusted Contacts’ opciju nećete morati koristiti, ali toplo savjetujem da ju postavite. Radi se o tome da izaberete jednog ili više Facebook prijatelja koji će vam poslati šifru za ulogiravanje u vaš Facebook profil u slučaju da se iz bilo kojeg razloga ne možete sami ulogirati.

Kliknite na Settings > Security > Trusted Contacts i odaberite kojim Facebook prijateljima želite povjeriti spašavanje vašeg Facebook profila.

Facebook trikovi - Trusted Contacts Facebook opcija

10. Pronađite prvu poruku koju ste ikada poslali nekome od svojih Facebook prijatelja

Ako ste se ikada zapitali kako je izgledao početak Facebook tipkanja s vašim prijateljima ili boljom polovicom evo zgodan Facebook trik kako to saznati.

Preko računala kliknite na https://www.facebook.com/messages/ i odaberite bilo koji Facebook chat. Vratite se kroz starije poruke dok ne vidite link ‘Loading Older Messages… (ukupni broj poruka u chatu)’.

Zapamtite broj poruka i nakon toga kliknite na https://m.facebook.com/messages/ i ponovno odaberite željeni chat. Desnim klikom kliknite na ‘See Older Messages’ i odaberite da se otvori u novom tabu. Na novoj stranici će vam se prikazati dugačak link, a vas zanima dio koji izgleda ovako: &start=neki broj (npr. BLF6ty09OA&start=5&last_message_timestamp). Broj 5 u ovom slučaju predstavlja broj trenutno prikazanih poruka od one najnovije prema starijima, a da biste došli do najstarijih umjesto 5 (ili bilo kojeg drugog prikazanog broja) upišite neki koji je blizu onom ukupnom broju poruka koji ste zapamtili.

11. Facebook video uvijek gledajte u HD kvaliteti

Gledate li Facebook video klipove najčešće na svojem računalu te uz to imate neograničen internet, sigurno želite da vam se oni prikazuju u što većoj kvaliteti.

To možete postići tako da kliknete na ‘Settings’ pa na ‘Videos’. Nakon što kliknete na ‘HD if Available’, Facebook će svaki idući video automatski pokretati u HD kvaliteti (ako ju sam video podržava).

Facebook trikovi - HD Facebook video

12. Isključite automatsko pokretanje Facebook videa

Automatsko pokretanje Facebook videa ponekad može biti krivac za otežano surfanje Facebookom, ali na sreću postoji lako rješenje kako doskočiti ovom problemu. U istom prozoru gdje se nalazi i opcija za automatsko uključivanje HD videa nalazi se i opcija za isključivanje automatskog pokretanja Facebook videa. Samo kliknite na ‘Off’ i video klipovi će ubuduće ‘mirovati’ dok ih sami ne odlučite pokrenuti.

Facebook trikovi - automatsko pokretanje Facebook videa

Koristite li Facebook iOS aplikaciju kliknite na Settings > Videos & Photos > Auto-play > Never Play Videos Automatically.

Koristite li Facebook iOS aplikaciju kliknite na Settings > App Settings > Video Auto-play > Off.

U aplikacijama također možete odabrati ‘Wi-Fi only’ opciju s kojom će se Facebook video klipovi automatski pokretati jedino kada je vaš smartphone ili tablet priključen na Wi-Fi mrežu.

Nadam se da će vam nabrojani Facebook trikovi biti od koristi u budućnosti, a znate li za još neke slobodno ih ostavite u komentarima. Ugodno fejsbučenje!

Fotografija: Wikimedia / InPublic